Vanackere: “Verdere stappen zetten naar functionerende democratie”

Het aftreden van president Hosni Mubarak is een “belangrijke stap” in het transitieproces, maar deze “eerste stap moet gevolgd worden door dringende verdere stappen van de Egyptische regering op weg naar een functionerende democratie en rechtstaat”. Zo luidt de reactie van minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) op het aftreden van Mubarak.

De eerste opdracht van een overgangsregering bestaat er volgens Vanackere in om “met een behoorlijk georganiseerde transitie opnieuw het vertrouwen van de bevolking te bekomen”.

“Wie ook de transitie leidt zal er moeten voor instaan dat vrije en eerlijke verkiezingen worden georganiseerd. De Egyptische bevolking heeft recht op verkiezingen waarin alle democratische krachten aan bod kunnen komen. Daarom moet de regering de voorwaarden scheppen voor een vrij debat en een open kiescampagne zonder geweld of intimidatie”, stelt Vanackere in een mededeling.

In navolging van de Europese hoge vertegenwoordigster Catherine Ashton toont ook België zijn bereidheid om bijstand te leveren aan het

democratische proces in Egypte. “Europeanen en ook Belgen kunnen zo de Egyptische bevolking bijstaan in een werkelijk veranderingsproces.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content