Van onze verslaggeefster in Donetsk: geweld escaleert

Bij confrontaties tussen actievoerders en pro-Russische hooligans in Donetsk in het oosten van Oekraïne raakten meerdere mensen gewond. © Jeroen Oerlemans
Joanie De Rijke
Joanie De Rijke Medewerkster Knack

Bij nieuwe onlusten in Donetsk in het oosten van Oekraïne is een dode gevallen. Een aantal demonstranten raakte gewond bij confrontaties met Russisch gezinde hooligans. Knack correspondente Joanie De Rijke is ter plaatse.

Zo’n 500 pro-Oekraïne demonstranten verzamelden zich op het Leninplein in Donetsk. Via de sociale media van het andere kamp werd opgeroepen om ook op het plein te verschijnen, met baseball knuppels en ijzeren staven. Om 18 uur stonden beide groepen – ongeveer evenveel in aantal- lijnrecht tegenover elkaar, afgescheiden door de oproerpolitie.

Na ruim een uur eieren en vuurwerk gooien van pro-Russische zijde, escaleerde de situatie. Russisch gezinde hooligans omsingelden de demonstranten, een aantal betogers werd zwaar in elkaar geslagen. De oproerpolitie greep niet in. Een jongen werd aan zijn haren op het podium gesleept en moest onder de ogen van tientallen toeschouwers onder dwang verklaringen afleggen, we konden niet horen wat.

Toen de demonstranten wilden vertrekken, werden hun 4 bussen bestormd. De aanvallers sloegen de ramen kapot, gooiden met vuurwerk en gebruikten pepper spray en stroomstootwapens. Een bus kon op tijd wegrijden, de andere 3 werden door de politie omsingeld om de aanvallers enigszins op afstand te houden.

Volgens verschillende bronnen zouden Russische kozakken vandaag in Donetsk zijn gearriveerd om bij de betoging aanwezig te zijn. Aan het station zouden 3 bussen met Russische nummerplaten zijn gesignaleerd maar niemand kon dit bevestigen.

Ook op de buitenlandse media werd agressief gereageerd. Hoeveel gewonden er zijn gevallen, was gisteravond nog niet bekend. Naar verluidt zouden drie mensen met zware hersenletsels in het ziekenhuis liggen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content