Vallende tv’s verwonden steeds meer kinderen in VS

© Reuters

‘Vallende televisietoestellen’ hebben de afgelopen 20 jaar 200.000 kinderen in de Verenigde Staten verwond.

In de Verenigde Staten raakten de afgelopen 20 jaar 200.000 kinderen gewond na een televisietoestel over zich heen te hebben gekregen, becijfert een studie.

Daarbij ging het meestal om kleine kneuzingen. Slechts 2.6 procent van de kinderen moest worden behandeld in een ziekenhuis, staat te lezen in Pediatrics Journal. Hoewel het aantal serieuze gevallen beperkt blijft, stijgt het totaal aantal ongevallen fors, schrijft BBC.

Nek- en hoofdletsels

In 2011 kregen 12.300 kinderen een televisie over zich heen of bleven ze hangen achter de elektriciteitsdraad waardoor ze vielen. In 1990 waren dat ‘slechts’ 5.455 kinderen. De meest voorkomende verwondingen bij kinderen onder de vijf jaar waren nek- en hoofdletsels.

Het toenemende aantal slachtoffertjes is onder meer te verklaren door een stijging van tv’s per huishouden. “Maar dat is niet de enige oorzaak”, klinkt het. “Ook de locatie van het toestel is bepalend. Oude tv’s worden steeds vaker op onveilige plekken neergepoot, zoals op een ladekast.”

Drie of meer televisietoestellen

Daarnaast speelt het formaat van de tv ook mee. Televisies worden groter, maar ook dunner en lichter waardoor ze sneller naar beneden kunnen vallen.

De studie berekende voorts dat 99 procent van de Amerikaanse huishoudens minstens één televisietoestel bezit. 55 procent van de gezinnen heeft drie of meer televisietoestellen in huis. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content