Vaas van Ai Weiwei opzettelijk vernield: mogelijk vijf jaar cel

© AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Een kunstenaar uit Miami, Florida riskeert tot vijf jaar cel omdat hij in een lokaal museum opzettelijk een kostbare vaas van de Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei vernielde. Hij deed dat uit protest.

Maximo Caminero, een 51-jarige kunstenaar uit Miami, beschuldigt het Perez Art Museum in zijn stad ervan dat het alleen werk van buitenlandse kunstenaars aandacht geeft en niet van lokale kunstenaars.

Tentoonstelling

In het museum loopt nog tot half maart een tentoonstelling van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Een van de werken die er te bezichtigen zijn, is ‘Colored Vases’, een verzameling van zestien oude vazen uit de Chinese Handynastie die de kunstenaar in felle kleuren schilderde. Achter de vazen hangen drie zwart-witfoto’s waarop Ai een antieke vaas vasthoudt en op de grond laat vallen.

Caminero trok zondag naar het museum en nam er een van de vazen op. Toen de suppoost hem vroeg om ze neer te zetten, smeet de man ze stuk op de grond. De vaas is naar schatting circa 1 miljoen dollar waard.

Protest

Aan de lokale krant Miami New Times gaf Caminero uitleg bij zijn actie. ‘Ik deed het voor alle kunstenaars in Miami, van wie nog nooit werken zijn getoond in de musea hier. Ze spenderen wel miljoenen aan internationale kunstenaars. Ik zie de foto’s van Weiwei als een provocatie om te protesteren.’

Aangezien het gaat om de vernieling van een eigendom die meer dan 1.000 dollar waard is, riskeert Caminero een celstraf van maximaal vijf jaar.

Dissident

Ai Weiwei betreurt het incident en benadrukt dat zijn werk nog nooit werd tentoongesteld in China.

Peking beschouwt hem als een dissident. In 2011 werd hij opgepakt vanwege kritiek op de regering en formeel beschuldigd van belastingontduiking.

Vaas van Ai Weiwei opzettelijk vernield: mogelijk vijf jaar cel
© AFP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content