Unicef wil wereldwijd verbod op huwelijk onder 18 jaar

De kinderrechtenorganisatie Unicef pleit voor een wettelijke minimumleeftijd van 18 jaar om te mogen trouwen.

De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (Unicef) wil wereldwijd een wettelijke minimumleeftijd van 18 jaar om te mogen trouwen. Dat kan ertoe bijdragen dat gedwongen kinderhuwelijken verhinderd worden. Dat zei de perswoordvoerster van Unicef Duitsland, Ninja Charbonneau.

“Er zijn veel meisjes die veel te vroeg trouwen en daarmee beroofd worden van hun kindertijd, waardoor hun verdere levensweg ook al op erg jonge leeftijd bepaald is”, zei Charbonneau. “Gehuwde jonge meisjes worden ook vaak als tiener zwanger en gaan vervolgens niet meer naar school”. Kinderhuwelijken vormen een zware schending van de mensenrechten.

Momenteel loopt een filmpje op het internetplatform YouTube waarin een meisje over haar vlucht voor een gedwongen huwelijk bericht. Volgens de titel van het filmpje is het kind afkomstig uit Jemen en elf jaar oud. Unicef wou over het filmpje, dat al 6,5 miljoen keer was aangeklikt, geen commentaar kwijt.

Gedwongen huwelijk

Volgens cijfers van Unicef is wereldwijd een op de drie vrouwen tussen 20 en 24 jaar voor haar 18e levensjaar getrouwd. Dat komt overeen met 70 miljoen mensen. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe meer kans er is dat het huwelijk gedwongen werd, zei Charbonneau. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content