Uiterst rechts wint verkiezingen in Finland

De parlementsverkiezingen in Finland zijn officieel gewonnen door de Conservatieven. De rechts-nationalistische partij “Echte Finnen” kent een historische doorbraak.

De Centrumpartij van aftredend premier Mari Kiviniemi is de grote verliezer. Dat heeft de kiescommissie zondagavond bekendgemaakt na de telling van alle stemmen. De Conservatieven zijn voor het eerst de grootste partij in Finland. Ze haalden 20,4 procent van de stemmen, of 44 van de 200 te verdelen parlementszetels. Dat betekent dat aftredend minister van Financiën Jyrki Katainen vermoedelijk de nieuwe premier wordt.

Op korte afstand van de Conservatieven volgt de sociaaldemocratische partij SDP met 19,1 procent van de stemmen, goed voor 42 zitjes in het parlement.

Echte Finnen

De verkiezingen van zondag betekenen de grote doorbraak voor de rechts-populistische en Eurokritische partij “Echte Finnen”. Zij was tot nu toe de kleinste parlementaire fractie, maar schopt het nu tot de op twee na grootste partij in Finland, met 19,0 procent of 39 zetels.

De “Echte Finnen” doen het nog beter dan de peilingen lieten uitschijnen en hebben een goede kans om deel uit te maken van de volgende regering. Partijleider Timo Soini zei zondag dat de partij “klaar is om haar verantwoordelijkheid te nemen”.

De Centrumpartij van aftredend premier Kiviniemi haalde slechts 15,8 procent van de stemmen, of 35 parlementszetels. Dat betekent een verlies van 16 zetels. Kiviniemi reageerde dat de partij vermoedelijk aangetast is door de twee termijnen aan het hoofd van de regering. Ze wil de partij blijven leiden in de oppositie. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content