‘U bent afhankelijk van de Russische machthebbers en Poetin’, zegt Macron tegen Le Pen

Debat Macron vs Le Pen op 20 april 2022. © AFP

Marine Le Pen kijkt niet naar Rusland vanuit politiek oogpunt, maar wel vanuit haar eigen belangen. Dat heeft ontslagnemend president Emmanuel Macron gezegd tijdens het verkiezingsdebat. ‘U hangt af van de Russische machthebbers, u hangt af van meneer Poetin’, zei hij tegen Le Pen. Le Pen beschuldigt Macron ervan Franse belangen voor Europa op te offeren. Le Pen noemde de hoofddoek een ‘uniform’ van het islamisme, een ideologie die ‘de gelijkheid tussen mannen en vrouwen aanvalt’

Macron verwijst naar een lening die Le Pen deed bij een Russische bank voor haar verkiezingscampagne van 2017. Hij benadrukte ook dat Le Pen een van de eerste Europees Parlementsleden was om na 2014 de annexatie van de Krim te erkennen. ‘U praat niet met andere leiders over Rusland, u praat met uw bankier’, aldus Macron. ‘U hangt af van de Russische machthebbers en van Poetin. Want enkele maanden nadat u dat hebt gezegd (over de annexatie van de Krim, red.) hebt u een lening gekregen bij een Russische bank, die dichtbij het regime staat.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Bovendien zijn volgens Macron zowel Le Pen als haar parlementsleden niet aanwezig wanneer er moedige en moeilijke beslissingen genomen moeten worden, bijvoorbeeld over de oorlog. ‘U kunt niet op een correcte manier de belangen van Frankrijk verdedigen, want uw belangen liggen dichtbij het Russische regime”, aldus Macron.

Le Pen reageerde op het verwijt van Macron over de lening door te zeggen dat de ze geen keuze had, omdat Franse banken haar partij geen lening wilden geven. Het leek er door haar dan ook op dat ‘de banken hun kandidaten kiezen’. Ook benadrukt ze dat de lening wordt terugbetaald aan de bank, zoals dat hoort, maar dat dat lang duurt.

Zowel Le Pen als Macron drukten in het debat hun steun uit aan het Oekraïense volk, en benadrukten dat ze achter de steun aan Oekraïne staan. Le Pen is wel tegen een importban van Russische olie en gas, omdat die meer pijn doet aan de Fransen dan aan de Russen.

‘Frankrijk slaagt er niet in om belangen te verdedigen in Europa’

Marine Le Pen

Europese Unie

Marine Le Pen wil niet uit Europa stappen, maar zegt dat de Franse belangen beter moeten worden gerespecteerd binnen de EU.

In tegenstelling tot wat Macron zegt, is Le Pen niet van plan om uit de Europese Unie te stappen, zegt ze. Wel wil ze de werking van de Europese Unie hervormen tot een ‘Europese alliantie van naties’, zodat die ook de belangen van de Fransen verdedigt. ‘Er is een hele reeks beleidsmaatregelen waarover ik me afvraag: waarom slaagt Frankrijk er niet in om zijn belangen te verdedigen?”, zegt ze. Het gaat dan om ‘de vele vrijhandelsakkoorden, waardoor we Duitse auto’s verkopen, landbouwers opofferen door hen de concurrentie te laten aangaan met Braziliaanse kippen of Canadees rundsvlees’, zegt ze. ‘Ik heb nog nooit Franse leiders de belangen van Frankrijk zien verdedigen.’

Macron vroeg zich af over welke Braziliaanse kippen ze het had, en verklaarde ook dat Frankrijk zich verzet had tegen een akkoord tussen de EU en de Mercosur-landen, want ‘als wij iets aan onze buren vragen, dan moeten de andere landen hetzelfde terug doen’.

Volgens Le Pen wil Macron de soevereiniteit van de Fransen vervangen door de soevereiniteit van Europa. ‘Dat zagen we onder meer nadat de Franse vlag vervangen werd door de Europese onder de Arc de Triomphe.’ Daar was Macron het niet mee eens: ‘Ik ben ervan overtuigd dat onze soevereiniteit nationaal en Europees is’, zei hij

Hoofddoek

Ontslagnemend president Emmanuel Macorn heeft woensdag tijdens het verkiezingsdebat zijn tegenstander Marine Le Pen ervan beschuldigd het land richting een “burgeroorlog” te duwen door hoofddoeken te verbieden in de openbare ruimte. Hij zei dat nadat Le Pen bevestigde dat zij dat verbod wil invoeren als ze verkozen wordt.

‘U gaat een burgeroorlog veroorzaken als u dat doet’, zei Macron. Le Pen noemde de hoofddoek een ‘uniform’ van het islamisme, een ideologie die ‘de gelijkheid tussen mannen en vrouwen aanvalt’. ‘Wat u voorstelt is een verraad aan de Franse geest, u duwt miljoenen landgenoten uit de openbare ruimte’, aldus Macron, die ook zegt dat het verbod ingaat tegen de grondwet. Het hoofddoekverbod wordt volgens hem een “wet van de afwijzing”, terwijl die volgens Le Pen “een wet ter verdediging van de vrijheid” zou zijn.

Le Pen had de afgelopen dagen doen uitschijnen dat het hoofddoekenverbod er toch niet zou komen als ze verkozen wordt, maar bevestigde woensdag tijdens het debat dat ze “voor het verbod van een hoofddoek in de openbare ruimte is”. ‘Het gaat erom de vrouwen te bevrijden, de ideologie van het islamisme terug te dringen.’ ‘Ik vecht tegen de islamistische ideologie, ik ben niet tegen de islam, dat is een religie die zeker haar plaats heeft in Frankrijk’, aldus Le Pen nog. Het hoofddoekendebat is al jaren een explosief onderwerp in Frankrijk. Het dragen van religieuze symbolen is al verboden in scholen en in openbare diensten, maar niet in openbare ruimtes.

Le Pen is “klimaatscepticus”, Macron is “klimaathypocriet”

Emmanuel Macron heeft zijn tegenkandidaat Marine Le Pen er woensdag tijdens het verkiezingsdebat van beschuldigd een “klimaatscepticus” te zijn. Macron is volgens Le Pen dan weer een “klimaathypocriet”.

“U bent klimaatsceptisch. U hebt gezegd dat de koolstofneutraliteit in 2050 en de akkoorden van Parijs niet zullen lukken”, zegt Macron. Hij haalt aan dat Le Pen de taksen op koolwaterstoffen, die erg vervuilend zijn, wil verlagen en benadrukt dat haar programma vol tegenstellingen zit.

Le Pen noemt Macron dan weer een ‘klimaathypocriet’. “Misschien geloven de mensen daarom niet dat u al die problemen wil oplossen. U voert een bestraffend ecologisch beleid, u hebt zaken ingevoerd die een groot probleem zijn voor onze middenklasse, voor onze medeburgers’, aldus Le Pen. Zo wil Macron de burgers zich schuldig doen voelen omdat ze geen elektrische auto hebben, terwijl ze er geen kunnen kopen, mogen ze hun stookoliekachel niet vervangen terwijl ze, zelfs met de hulp van de staat, geen andere keuze hebben en mogen mensen met een oudere wagen niet meer binnen in grote steden met lage-emissiezones. ‘Die bestraffende ecologie maakt het nog moeilijker voor mensen in een fragiele toestand”, zegt ze.

Volgens Le Pen is de vrijhandel bovendien ‘verantwoordelijk voor het grootste deel van de broeikasgassen’. Ze pleit dan ook voor om meer te produceren in eigen land. “De staat moet haar verantwoordelijkheid nemen en een economisch patriotisme op poten zetten.” Ze hekelt ook dat de vorige regeringen de nucleaire sector heeft verzwakt en noemt het windmolenprogramma van Frankrijk “onnuttig”. Ze wil de reeds gebouwde windturbines ontmantelen, wat volgens Macron “belachelijk veel geld” zou kosten. Macron wil dan weer een hervorming van de sector van de kernenergie, de sluiting van de kerncentrale van Fessenheim én de sluiting van de thermische centrales. Hij wil ook verder inzetten op de energietransitie en windenergie op zee.

Partner Content