Twijfelende Republikein Flake zal Kavanaugh uiteindelijk toch steunen

Brett Kavanaugh © Reuters

De Republikeinse senator Jeff Flake zal de omstreden kandidaat-rechter voor het Hooggerechtshof Brett Kavanaugh toch steunen bij de stemming over diens benoeming later op vrijdag. Flake behoorde eerst tot het kamp van de twijfelaars bij de conservatieven. Door nu zijn steun toe te zeggen is dat kans weer wat groter dat Kavanaugh benoemd raakt in het Hooggerechtshof, ondanks de aanklachten van seksueel misbruik tegen hem.

Verschillende vrouwen hebben dergelijke klachten naar voren gebracht. Zo getuigde de professor Psychologie Christine Blasey voor de senaatscommissie. Kavanaugh zou haar in hun studententijd in 1982 bij een schoolfeestje hebben willen verkrachten. Kavanaugh ontkent dit ten stelligste.

Flake zei dat hij na de getuigenis donderdag zware twijfels had, maar dat er ook zoiets als het vermoeden van onschuld bestaat, als er geen harde bewijzen kunnen getoond worden. Hij besloot zijn toelichting aan de pers met de mededeling dat hij voor Kavanaughs benoeming zou stemmen. De Democratische senatoren van hun kant uitten felle kritiek op hun Republikeinse collega’s. Een aantal van de Democratische senatoren verlieten zelfs de zittingszaal van de Senaatscommissie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content