Tweede verpleegster ziek: VS in de ban van ebolaflaters

President Obama omringd door zijn kabinet © Reuters
Rudi Rotthier

Nadat een tweede verpleegster met ebola is besmet, blijkt nu dat in haar ziekenhuis in Dallas in eerste instantie niet de juiste beschermende kledij voorhanden was. En die tweede verpleegster is -tegen de regels in – op een lijnvlucht gestapt. Ze had toen al lichte koorts. De 132 medepassagiers worden opgespoord en zullen gecontroleerd worden. President Obama heeft een “agressievere aanpak” beloofd.

De nieuwscycli in de VS worden al enkele dagen beheerst door ebola. Live beelden van een ziekenhuis en een vliegtuig waarmee een patiënt vanuit Texas naar Atlanta gevlogen zal worden, vervolgens de ziekenwagen die wacht om haar vanuit het vliegtuig naar het ziekenhuis te brengen, dienen als achtergrond voor gezondheidsbulletins en ander ebolanieuws.

Toen de eerste verpleegster, Nina Pham, tijdens het voorbije weekend ziek werd, nadat ze de 42-jarige Liberiaan Thomas Duncan had verzorgd, werd dat nog mogelijks aan een domme fout toegeschreven, een procedurefoutje. Misschien had ze met een hand het zweet van haar voorhoofd geveegd vooraleer ze helemaal gedesinfecteerd was, zoiets. Pham is overigens volgens gezondheidsbulletins aan de beterhand.

Nu er een tweede geval van besmetting is, Amber Vinson, wordt die theorie van een kleine procedurefout onhoudbaar.

De krant The Dallas Morning News en de vakbond van verplegend personeel hebben een meer aannemelijke verklaring.

Duncan werd op 28 september opgenomen in het Presbyterian Hospital in Dallas, waar op 30 september de bevestiging kwam dat hij inderdaad met ebola besmet was.

Tegen de voorschriften?

Na zijn opname was hij de eerste uren niet in afzondering geplaatst, en het verplegend personeel beschikte op dat mopment niet over de vereiste maskers en beschermende kledij. Vanaf 30 september waren kledij en isolatie wel goed geregeld.

Volgens The Dallas Morning News waren in totaal 70 personeelsleden van het ziekenhuis betrokken bij de behandeling van Thomas Duncan, die op 8 oktober overleed. Hoeveel van die 70 de eerste twee dagen hebben gewerkt is niet duidelijk.

Amber Vinson, van wie de besmetting woensdag bekend werd, reisde, dat werd ongeveer tegelijk bekend, met een lijnvlucht van Cleveland naar Dallas. Op dat moment was al geweten dat haar collega besmet was. Zijzelf had net voor de vlucht een lichte koorts, hoog in de 37 graden. Dat is te weinig koorts om als een symptoom van ebola beschouwd te kunnen worden.

Ze maakte de reis tegen de voorschriften in. Want als iemand die een ebolapatiënt had behandeld, moest ze volgens die regels zoveel mogelijk thuisblijven, en zeker niet de bus of het vliegtuig nemen.

Maar, zo liet ze weten, ze had zich zelf zorgen gemaakt, en had herhaaldelijk CDC (Centers for Disease Control and Prevention), de overheidsinstantie die de strijd tegen ebola coödineert, gecontacteerd om toestemming te vragen. Ze had die toestemming, dat werd later door CDC bevestigd, ook gekregen. (De baas van datzelfde CDC had er zich eerder druk over gemaakt dat de vrouw tegen de regels in een lijnvlucht had genomen…)

CDC gaat nu haar 132 medepassagiers opsporen en monitoren.

‘Arme migrant’

Het oogt allemaal niet fraai. Thomas Duncan werd op 26 september door hetzelfde Presbyterian Hospital waar hij uiteindelijk behandeld zou worden, wandelen gestuurd – hoewel hij zich toen ook al ziek voelde, en hoewel hij, of in elk geval zijn vriendin, er de nadruk op legden dat hij net uit Liberia was gearriveerd. In die twee dagen was hij zeker een gevaar voor zijn directe omgeving. De vroegere presidentskandidaat en mensenrechtenactivist Jesse Jackson suggereert in een opiniestuk dat Duncan werd teruggestuurd omdat hij geen ziekteverzekering had, en een arme migrant was.

Mobiele teams

President Barack Obama, die woensdag zijn agenda vrijmaakte om zich op ebola te kunnen concentreren, zat een kabinetsbijeenkomst voor, waarop, via videolink, ook CDC-directeur Tom Frieden aanwezig was. Hij zei na afloop dat een onderzoek zal ingesteld worden naar wat er in Dallas is gebeurd.

En dat er voortaan agressiever zal worden gereageerd. Dat er bijvoorbeeld bij elk vermoedelijk geval binnen de 24 uur een mobiel team van CDC ter plekke moet zijn. Maar er is geen reden tot paniek, aldus Obama, die vertelde dat hij zelf verplegend personeel had omhelsd en gekust dat een vorige patiënt succesrijk had behandeld.

Obama zei dat de beste manier om ebola weg te houden uit de VS erin bestaat op te treden in Afrika, en daar de epidemie onder controle te proberen krijgen. Hij heeft de regeringsleiders in Japan, Duitsland, Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië gebeld zodat deze landen hun acties beter kunnen coördineren en met de bedoeling dat er ook meer geld vrijgemaakt wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content