Twee doden bij schietpartij nabij homoclub in Oslo: Oostenrijk verhoogt terreurniveau

Dubbele moord in Oslo op 24 juni 2022. © AFP

De Noorse politie beschouwt de schietpartij in het centrum van Oslo als een “terreurdaad”. Bij de schietpartij, die zich voordeed nabij twee nachtclubs, vielen twee doden en minstens veertien gewonden. De geplande Pride Parade in de Noorse hoofdstad is afgelast. De verdachte die is opgepakt, is een Noor van Iraanse origine.

De schietpartij deed zich voor in de nacht van vrijdag op zaterdag op verschillende locaties in de uitgaansbuurt van Oslo. Door het warme weer was er veel volk in die buurt. Een van de betrokken locaties, de London Pub, is een populaire homobar. Volgens een journalist van de Noorse openbare omroep NRK die aanwezig was op het moment van de schietpartij, kwam de schutter aan met een tas waaruit hij een wapen haalde en begon te schieten.


Uit een persbericht blijkt dat de politie de zaak behandelt als een “terreurdaad”.
Deze week wordt op verschillende plaatsen in Oslo de Pride gevierd, en voor vandaag/zaterdag stond de Pride Parade gepland. Maar de organisatie heeft nu beslist de optocht af te blazen. Ze doet dat op instructie van de politie.


De Noorse premier Jonas Gahr Støre noemt de schietpartij een “afschuwelijke en diep schokkende aanval op onschuldige mensen”. “We weten nog niet wat de redenen zijn voor deze vreselijke daad, maar tegen de homo’s die nu bang zijn en rouwen, wil ik zeggen dat wij jullie allemaal steunen”, zo schrijft hij op Facebook.

Terreurdreigingsniveau in Noorwegen verhoogd

De Noorse inlichtingendienst PST beschouwt de schietpartij van de nacht van vrijdag op zaterdag in Oslo als een “daad van islamistisch terrorisme”. Het terreurdreigingsniveau in Noorwegen wordt met twee trappen verhoogd tot het hoogste niveau.

De verdachte werd snel ingerekend. Het zou gaan om een 42-jarige Noor met Iraanse roots. Noorse media hebben hem geïdentificeerd als Zaniar Matapour. De man stond al op de radar van de inlichtingendienst sinds 2015 wegens vrees voor radicalisering en omdat hij mogelijk tot een extreem islamistisch contactnetwerk behoorde. Hij heeft een lange geschiedenis van geweld en bedreigingen, zo verklaarde de topman van de inlichtingendienst, Roger Berg, tijdens een persconferentie. 

In mei had de inlichtingendienst nog met de dader gesproken, maar toen bleek volgens Berg geen intentie tot gewelddaden. De politie gaat er momenteel vanuit dat hij alleen handelde, maar dat wordt verder onderzocht.

Partner Content