Turkse minister niet meer welkom in Nederland, Erdogan woedend

PRESIDENT ERDOGAN. 'De meesten van zijn aanhangers in België zijn laagopgeleid', zegt een van de officieren. 'Ze geloven alles wat de Turkse staatsmedia hen voorschotelen.' © GettyImages

De Turkse campagnebijeenkomst die zaterdagavond in Rotterdam plaatsvindt zou gepaard gaan met strenge maatregelen om de openbare veiligheid te waarborgen door de komst van de minister. Maar ondertussen krijgt de vlucht niet langer de toestemming van de Nederlandse regering om in Nederland te landen. President Erdogan reageert woedend.

Vrijdagavond zei de Nederlandse minister-president Mark Rutte nog op de televisie dat er strenge maatregelen zouden genomen worden om de openbare veiligheid te waarborgen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, zou zaterdag om 18.00 uur genodigden toespreken in de ambtswoning van de Turkse consul.

Maar ondertussen is duidelijk geworden dat Nederland de komst van Cavusoglu niet langer zal toestaan.

Turks president Erdogan reageerde fel op de Turkse televisie. Hij dreigt Nederlandse diplomaten het land uit te zetten en vluchten uit Nederland te weren. “We zullen zien hoe hun vliegtuigen tot in Turkije geraken”, klonk het tijdens een toespraak in Istanboel, zo meldt het Turkse staatspersagenschap Anadolu. Hij sprak verder over “nazi-overblijfselen en fascisten”.

Eerder hadden de Duitse steden Gaggenau en Keulen ook al dergelijke bijeenkomsten verboden. De Nederlandse regering neemt de maatregel naar eigen zeggen omdat de openbare orde en veiligheid in het geding zijn gekomen, na een oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met Çavusoglu.

Mevlut Cavusoglu
Mevlut Cavusoglu© Belga Image

Eerder zaterdag had Çavusoglu gedreigd met zware politieke en economische sancties als Nederland zou verhinderen dat hij een bezoek kon brengen aan Rotterdam.

De Nederlandse regering was niet opgezet met de geplande trip van Cavusoglu. Hij zou de Turkse gemeenschap in Nederland komen overtuigen om ‘ja’ te stemmen in het Turkse referendum van 16 april. De regering van president Erdogan houdt die dag een volksraadpleging over een ingrijpende wijziging van het politieke bestel. Het parlementaire stelsel moet plaatsmaken voor een presidentieel systeem met veel macht voor het staatshoofd.

Frankrijk

Cavusoglu wordt zondag in Metz, in het noordoosten van Frankrijk, verwacht, zo is van de lokale autoriteiten vernomen. De komst van de minister “is bevestigd”, zei Alain Carton, de secretaris-generaal van de prefectuur van het departement Moselle. De Turkse minister zal op uitnodiging van een lokale Turkse vereniging een meeting houden in een zaal van het congrescentrum van Metz.

In Europa gaan op diverse plekken stemmen op om dit soort campagnes ook niet toe te laten. In eigen land riep Peter De Roover (N-VA) door nog toe op in een opiniestuk op Knack.be.

Partner Content