Tsipras: ‘regering bereid bloed te vergieten voor waardigheid Grieken’

Alexis Tsipras van Syriza © Reuters

De Griekse premier Alexis Tsipras (Syriza) heeft tijdens de eerste zitting van zijn ministerraad gezegd niet te zullen breken met de internationale geldschieters. Maar zijn land zal ook geen politiek van onderwerping aanvaarden, klonk het nog.

Athene zal volgens de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras (Syriza) niet breken met de internationale geldschieters. Zijn land zal echter ook geen politiek van onderwerping aanvaarden, zei hij bij de eerste zitting van zijn ministerraad in Athene. De nieuwe regering wil de geloofwaardigheid van Griekenland internationaal herstellen.

‘Geen wederzijdse destructieve clash’

“We gaan niet naar een wederzijds destructieve clash, maar we zullen geen beleid van onderwerping voortzetten”, aldus Tsipras. “Onder onze prioriteiten behoort een nieuwe onderhandeling met onze partners om een eerlijke, leefbare en wederzijds nuttige oplossing te vinden.”

De troika die Griekenland een hulppakket toekende – de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds – legde grote besparingen en herstructureringen op in ruil voor het geld. De EU waarschuwde de regering om de verplichtingen na te komen.

‘Hoofdstuk nepotisme afsluiten’

Het ‘hoofdstuk nepotisme’ wordt afgesloten en de ‘vazalstaat’ moet verdwijnen, aldus Tsipras. Het volk lijdt onder de besparingspolitiek. Zijn regering ontwierp een nieuw vierjarenplan, dat moet leiden tot een begroting in evenwicht. “We hebben realistische voorstellen voor de schulden en de investeringen”, zei hij. Tsipras verklaarde ook dat de nieuwe regering bereid is zijn “bloed te vergieten” om de “waardigheid van de Grieken te herstellen”.

Zijn minister van Energie en Milieu, Panagiotis Lafazanis, zei woensdag op de Griekse radiozender Skai dat de nieuwe regering de privatiseringen zal stoppen. Daarbij gaat het om het elektriciteitsbedrijf DEI en het staatsspoorbedrijf. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content