Trump zegt dat de VS wellicht militairen van Duitsland naar Polen verplaatst

De Poolse president Andrzej Duda (l) en de Amerikaanse president Donald Trump houden een persconferentie in de tuin van het Witte Huis, 24 juni 2020. © Belga

Dat zei de Amerikaanse president op een gezamenlijke persconferentie met de Poolse president Andrzej Duda. Trump heeft het Poolse staatshoofd in het Witte Huis ontvangen.

Donald Trump is al langer boos op Duitsland omdat Duitsland te weinig uitgeeft aan defensie en de NAVO-afspraken daarrond niet nakomt. Onlangs kondigde hij aan dat hij het aantal Amerikaanse militairen in Duitsland wil verlagen tot 25.000. Momenteel zijn er 34.000 Amerikaanse soldaten in Duitsland. Bij die strijdkrachten werken nog eens 17.000 Amerikaanse burgers.

Trump heeft het voornemen van die afbouw nu nog eens bevestigd en zegt dat hij een deel van de troepen naar huis haalt. Een ander deel wordt elders gestationeerd, onder meer in Polen. De Poolse regering heeft al meermaals gesuggereerd om Amerikaanse troepen in Polen te legeren.

De Amerikaanse president kreeg de vraag voorgeschoteld hoe Rusland op de verplaatsing van troepen zou reageren. In zijn antwoord haalde Trump uit naar Duitsland, omdat dat land gas uit Rusland importeert. ‘Ik denk dat dit (de verhuis van militairen, nvdr.) een sterk signaal aan Rusland is, maar ik denk dat het feit dat Duitsland Rusland miljarden dollars betaalt om energie te kopen via de pijpleiding een nog veel sterker signaal is’, zei Trump.

De Amerikaanse president maakte zich in het verleden al boos over de Nord Stream 2 pipeline, de nieuwe gasleiding die de aanvoer van Russisch gas in Europa aanzienlijk verhoogt.

Partner Content