Trump: Terugtrekking Amerikaanse troepen niet besproken op top met Kim

VS-president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens hun ontmoeting in Singapore, 12 juni 2018 © REUTERS

Een terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Zuid-Korea is niet besproken tijdens de top tussen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en Amerikaans president Donald Trump. Dat zei Trump in een interview woensdag.

Trump zei dat er niet alleen niet gesproken is over een terugtrekking, maar dat de VS ‘zich gewoon helemaal niet terugtrekt’. Hij zei dat hij het Amerikaanse leger graag weg wil uit Zuid-Korea vanwege de hoge kosten, maar dat het op dit moment geen onderwerp is tijdens de gesprekken. ‘Op het gepaste moment zal het dat wel zijn.’

De president legde de verklaringen af aan Fox News op Air Force One alvorens te vertrekken vanuit Singapore. De kwestie van de aanwezigheid van de VS in Zuid-Korea staat op de agenda, nadat Trump verrassend tijdens de top had aangekondigd dat de gezamenlijke militaire manoeuvres met Zuid-Korea zouden stopgezet worden. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in reageerde dat het ‘de precieze betekenis van de intenties moet achterhalen’.

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde donderdag tegen persbureau AP dat de Verenigde Staten de sancties tegen Noord-Korea niet zal opheffen totdat het land zijn kernwapenprogramma volledig heeft beëindigd.

https://twitter.com/AP/status/1007093857371197440The Associated Presshttps://twitter.com/AP

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

‘Slimme vent’

Trump liet zich opnieuw positief uit over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die volgens hem een ‘slimme vent, en goede onderhandelaar’ is. Toen de interviewer van Fox News erop wees dat Kim verschillende familieleden heeft laten executeren, zei Trump: ‘Ook veel andere mensen hebben slechte dingen gedaan. Ik kan veel slechte landen opnoemen waar slechte dingen zijn gebeurd.’

Die opmerking doet denken aan een eerder interview met Trump, waarin de vragensteller zei dat de Russiche president Vladimir Poetin een ‘moordenaar’ is. ‘Er zijn veel moordenaars. Denk je dat ons land zo onschuldig is?’, reageerde Trump toen.

Partner Content