Trump roept nationale noodtoestand uit voor grensmuur met Mexico

© AFP

De Amerikaanse president Donald Trump zal een verklaring ondertekenen om de nationale noodtoestand uit te roepen en zo de grensmuur te financieren.

‘Ik ga een nationale noodtoestand tekenen. Dat is meermaals getekend in het verleden. Het is getekend door andere presidenten vanaf 1977’, zei Trump in de Rose Garden. ‘Er is zelden een probleem geweest. Ze tekenen het en niemand geeft er om.’

Met de noodtoestand wil hij de bouw van een muur op de zuidelijke grens van de Verenigde Staten kunnen financieren. ‘Iedereen weet dat muren werken’, aldus Trump. Op die manier wil Trump een ‘invasie in ons land van drugs, mensensmokkelaars, alle soorten misdadigers en bendes’ aanpakken. ‘We controleren onze eigen grens niet’, zei hij. ‘We gaan de nationale veiligheidscrisis aan onze zuidelijke grens aanpakken.’

Trump rechtvaardigde de noodtoestand met het argument dat er een crisis van drugs en mensensmokkel is aan de grens. Hij erkende dat er wellicht een pak juridische procedures op hem afkomt.

‘We hebben het hier over een invasie van ons land, met drugs en mensensmokkelaars en alle soorten van criminelen en bendes’, zei Trump in de rozentuin van het Witte Huis. ‘We kondigen hem (de noodtoestand) af om invasiekwesties.’

Trump zei dat de muur langzamer opgetrokken zou worden als hij langs de normale wetgevende kanalen zou gaan. ‘Ik kan een muur bouwen over een langere periode, ik hoef dit niet te doen, maar ik wil het veel sneller doen’, zei hij.

Trump zal 8 miljard dollar uittrekken voor de grensmuur. Hij zal de volmachten van de noodtoestand gebruiken om 3,6 miljard dollar uit het budget van het Pentagon te gebruiken en met zijn gewone macht elders nog 3,1 miljard te halen. Het Congres keurde bovendien 1,375 miljard dollar goed voor afsluitingen op de grens.

De Democraten hadden al gezegd dat ze het uitroepen van een nationale noodtoestand bij Justitie zouden aanvechten. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, heeft al laten weten ‘alle wettelijke opties’ te zullen bekijken.

Democraten: afkondigen noodtoestand is ‘illegaal’ en ‘klap’ voor grondwet

Vanuit democratische hoek is vrijdag al scherp gereageerd op de beslissing van Trump om de noodtoestand af te kondigen en zo de bouw van een grensmuur te bespoedigen. De Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer noemden de maatregel ‘illegaal’ en ‘een hevige klap’ voor de grondwet.

‘De illegale beslissing van de president die is ingegeven door een onbestaande crisis is een hevige klap voor onze grondwet en maakt Amerika onveiliger, doordat er geld wordt gestolen van Defensie dat nodig is om de veiligheid van onze militairen en onze natie te verzekeren’, schrijven Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, en de fractieleider in de Senaat Chuck Schumer.

Tegenstanders van de president zien de demarche van Trump als een laaghartig politiek manoeuvre van een verzwakte president. Het Witte Huis maakt zich daarentegen sterk dat het initiatief typerend is voor een man die, ook eens hij aan de macht is, zijn belofte houdt.

Trump is niet de eerste VS-president die noodtoestand uitroept

President Donald Trump is lang niet de eerste Amerikaanse president die de noodtoestand afkondigt, maar de omstandigheden waarin de uitzonderlijke maatregel in het verleden werd ingeroepen waren wel zeer verschillend en minder controversieel dan de huidige.

Zo riep Jimmy Carter in 1979 de noodtoestand uit na de gijzeling in de Amerikaanse ambassade van Teheran. George W. Bush nam zijn toevlucht tot de uitzonderlijke maatregel na de aanslagen van 11 september 2001. En Barack Obama ging hen achterna toen de Mexicaansegriepepidemie op haar hoogtepunt was. Peter Schuck, emeritus hoogleraar in de rechten aan Yale, bestempelt ‘het feit op zich dat de president over de macht beschikt om miljarden dollar te verspillen om een idiote kiesbelofte te vervullen, als schandalig’.

In een bijdrage in de New York Times dringt hij er op aan dat het Congres striktere voorwaarden definieert voor het toepassen van de in 1976 gestemde ‘National Emergencies Act’.

New York zal noodtoestand om muur te bouwen voor het gerecht aanvechten

De Amerikaanse deelstaat New York zal de beslissing van president Donald Trump om de noodtoestand af te kondigen en zo de bouw van een grensmuur tussen de VS en Mexico te bespoedigen voor het gerecht aanvechten. Dat heeft de openbaar aanklager vrijdag gezegd in een communiqué.

‘Wij zullen zo’n machtsmisbruik niet tolereren en gaan ons hiertegen verzetten met alle juridische middelen die we tot onze beschikking hebben tegen’, aldus Letitia James.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content