De strijd om de muur: ‘Trump wil laten zien dat hij een president is die zijn beloftes waarmaakt’
Amerikaans president Donald Trump geeft zijn grensmuur met Mexico niet op en wil er de noodtoestand voor afkondigen. ‘Met zijn manoeuvre wil Trump alles in het werk stellen om zijn basis tevreden te houden’, zegt Amerikakenner Raymond Mens.
De Amerikaanse president Donald Trump kondigde gisteren aan dat hij de noodtoestand zal afkondigen aan de Amerikaanse grens met Mexico. Op die manier wil Trump geld vrijmaken van het defensiebudget om de grensmuur te bouwen die vluchtelingen en drugs zou moeten tegenhouden. ‘Zelfs wanneer het hele project mislukt, heeft Trump laten merken dat hij tenminste heeft geprobeerd’, zegt Nederlands Amerikakenner Raymond Mens.
Waarom neemt Trump deze drastische maatregel?
RAYMOND MENS: Volgend jaar vinden er presidentsverkiezingen plaats en Trump wil laten zien dat hij een president is die zijn verkiezingsbeloftes waarmaakt. Tot hiertoe heeft hij zijn woord gehouden, maar de muur was hét speerpunt van zijn verkiezingscampagne. Lost hij die belofte niet in, dan hebben de Democraten aardig wat munitie tijdens de verkiezingscampagne.
Met zijn manoeuvre wil Trump alles in het werk stellen om zijn basis tevreden te houden. Hij kan niet genoeg benadrukken dat de toestand aan de Mexicaanse grens door toedoen van vluchtelingen en illegalen rampzalig is. Hij toont dat hij voor zijn kiezers door het vuur wil gaan.
Hoe reageren de Democraten op het manoeuvre van de Amerikaanse president?
MENS: Tot voor de tussentijdse verkiezingen hadden de Republikeinen twee jaar lang een meerderheid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en in de Senaat. De Democraten merken op dat Trump de financiering voor zijn muur maar tijdens die periode had moeten zoeken.
De democraten zeggen dat Trump enkel chaos en verderf zaait en hebben geen enkele reden om cadeaus uit te delen aan de Amerikaanse president.
De Republikeinse partij vreest dat de Democraten in de toekomst ook naar de noodtoestand zullen grijpen voor relatief onbelangrijke aangelegenheden.
Ook in de Republikeinse partij is men overigens niet opgezet door Trumps optreden. De partij vreest dat de Democraten in de toekomst ook naar de noodtoestand zullen grijpen voor relatief onbelangrijke aangelegenheden.
Trump wil nu het defensiebudget aanwenden om de muur te bouwen. Hoe reageert dat departement?
MENS: Zij zijn daar allerminst tevreden over, al zullen ze die frustraties wel louter binnenskamers uiten. Trump blijft hoe dan ook de machtigste man van het land en die willen ze niet voor de borst stuiten. Vanuit Defensie zal men vooral naar het Amerikaanse Congres kijken.
Trump heeft het Congres toch buitenspel gezet door de noodtoestand?
MENS: Het Congres kan in beroep gaan tegen de beslissing van Trump voor het Amerikaanse Hooggerechtshof en beargumenteren dat de Amerikaanse president zijn macht misbruikt voor politieke doeleinden. Het Hooggerechtshof heeft uiteindelijk het laatste woord.
Na de omstreden benoeming van Brett Kavanaugh wordt Trump in het Hooggerechtshof geconfronteerd met een meerderheid van Republikeinsgezinde rechters. Maakt zo’n beroep wel kans?
MENS: Er is een kans. De laatste tijd heeft de Republikeinse opperrechter John Roberts zich meermaals tegen het beleid van Donald Trump uitgesproken. Hij heeft bijvoorbeeld geoordeeld dat Obamacare wel degelijk grondwettelijk is, tot grote frustratie van de Amerikaanse president. Vorige week sprak hij zich ook nog uit tegen de verstrenging van de abortuswetgeving in Louisiana. De Democraten zullen hun hoop erop vestigen dat het Hooggerechtshof het besluit van de Amerikaanse president naar de prullenmand verwijst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier