Trump: Obamacare wordt misschien niet afgeschaft

Donald Trump en Barack Obama © REUTERS

Het ziet er naar uit dat Obamacare, de zorgwet van de Amerikaanse president Barack Obama, misschien toch niet volledig wordt afgeschaft, maar enkel zal worden aangepast.

De kersverse Amerikaanse president Donald Trump deed uitlatingen in die zin in een interview met de krant Wall Street Journal.

Tijdens de campagne heeft Trump ontelbare keren beloofd dat hij op zijn eerste dag Obamacare zou afschaffen en vervangen.

Dat Trump plots van mening lijkt te veranderen, heeft volgens hem te maken met de ontmoeting die hij donderdag had met zijn voorganger, president Barack Obama. Die raadde hem aan verschillende delen van de Affordable Care Act te behouden. “Ik heb hem gezegd dat ik zijn suggesties zal bestuderen en uit respect zal ik dat ook doen”, aldus Trump in het interview dat de krant van hem afnam in de Trump Tower. “Obamacare zal worden aangepast, afgeschaft of vervangen”, aldus nog Trump.

Obamacare wilde ziekteverzekering bieden aan mensen die er tot dusver geen hadden. En vele miljoenen konden voor het eerst in hun leven een (in hun geval gesubsidieerde) verzekering krijgen.

Problemen met Obamacare

Het systeem vertoonde problemen. Proportioneel te veel zieke mensen maakten er gebruik van, enkele grote verzekeringsmaatschappijen haakten af, en volgend jaar gaan de te betalen premies met gemiddeld 25 procent de hoogte in. In de staat Arizona zullen de premies zelfs ruim dubbel zo duur worden.

Twee elementen uit Obamacare duiken ook in vele Republikeinse alternatieven op: dat de verzekering geen mensen kan weigeren met voorafgaande ziektes (zoals kanker), en dat kinderen tot hun 26ste van de verzekering van hun ouders kunnen gebruik maken.

Trump zegt in het interview dat hij deze onderdelen “heel goed” vindt.

Of hij nog andere onderdelen wil behouden, wordt in het interview niet duidelijk. Ook is onduidelijk wat er in een alternatief zal gebeuren met de miljoenen die onder Obamacare voor het eerst een ziekteverzekering kregen. Zullen ze opnieuw onverzekerd worden?

Nog opmerkelijk: in het gesprek zegt Trump dat zijn toon anders zal worden dan in de presidentscampagne. “De situatie is nu anders”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content