Trump noemt slinkende voorsprong ‘heel vreemd’

De Amerikaanse president Donald Trump noemt het “heel vreemd” dat zijn concurrent Joe Biden de leiding in een aantal sleutelstaten lijkt over te nemen, terwijl hij er zelf een paar uur geleden nog relatief goed voor leek te staan.

Ze verdwenen één per één wanneer er stembiljetten als bij verrassing opdoken en geteld werden, tweette hij. Twitter heeft dat bericht intussen afgeschermd omdat het mogelijk misleidend is.

President Donald Trump ging de nacht in met een relatief comfortabele voorsprong in veel staten in de midwest en in het oosten van de Verenigde Staten. Maar intussen neigen Wisconsin, Michigan en Nevada steeds meer naar Biden, al is de voorsprong daar bijzonder nipt. Ook Arizona lijkt naar de Democraat te gaan. In Pennsylvania, North Carolina en Georgia staat de zittende president nog aan de leiding, maar ook daar kan Biden nog inhalen.

Trump lijkt bijzonder ontstemd over die gang van zaken. Gisterenavond stond ik aan de leiding, vaak comfortabel, in veel sleutelstaten, in bijna alle gevallen Democratische staten, tweette hij. Dan verdwenen ze op magische wijze één per één wanneer er stembiljetten als bij verrassing opdoken en werden geteld. Heel vreemd, klonk het. Twitter heeft die tweet intussen afgeschermd omdat het bericht mogelijk misleidend is over de manier waarop je kan deelnemen aan verkiezingen of andere civiele processen.

De socialmediagigant deed dat eerder op de dag ook al met een tweet waarin Trump de Democraten ervan beschuldigde kiesfraude te willen plegen. Een tweet van een klein uurtje geleden, waarin Trump de impact van de stemmen per post aankaart, blijft voorlopig wel staan. Hoe komt het dat iedere keer dat ze een een deel van de briefstemmen tellen, die zo vernietigend zijn?, klonk het daarin. De reden voor de plotse ommekeer zijn wellicht de stemmen per post, die in veel staten in de midwest pas na de fysieke stemmen worden geteld.

Vooral Democraten lijken per brief te hebben gestemd, terwijl Republikeinse kiezers vaker fysiek naar de stembussen trokken. Bovendien liepen in veel staten vooral de grote steden achter, en ook die neigen eerder naar het Democratische kamp. Trump kondigde eerder tijdens de nacht in een speech al aan dat hij de verkiezingen heeft gewonnen en dat hij naar het Hooggerechtshof zou trekken om het stemmen te stoppen. De stembussen waren dan echter al een tijd gesloten, dus de president verwees wellicht naar het tellen van de poststemmen die nog moeten aankomen. We willen niet dat ze om 4 uur ’s ochtends nog stembiljetten vinden en ze bij de lijst voegen, zei hij.

Biden tweette intussen dat zijn team niet zal rusten vooraleer alle stemmen zijn geteld. De Democraat gaf eerder op de nacht al aan op weg te zijn naar een overwinning. Beide kandidaten kunnen nog de vereiste 270 stemmen in het kiescollege achter zich krijgen.

Biden heeft er momenteel 227 volgens The New York Times, Trump 213. Biden lijkt op dit moment de beste kaarten te hebben, al is dat nog erg voorbarig omdat de marges in veel sleutelstaten nog te klein zijn om te voorspellen wie er de kiesmannen binnenrijft. Het campagneteam van Trump is alvast overtuigd van de overwinning. We hebben vertrouwen in ons pad naar de winst. We hebben vertrouwen in onze berekeningen, zei Bill Stepien, Trumps campagneleider, aan de Amerikaanse pers.

Intussen heeft het team van Joe Biden laten weten dat de Democraat wellicht vandaag/woensdag (Amerikaanse tijd) nog de bevolking zal toespreken.

Partner Content