Trump geeft volledige telefoongesprek vrij: lees het hier

Donald Trump op 24 september 2019. © Belga

Donald Trump heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski wel degelijk gevraagd een onderzoek te starten tegen Hunter Biden, de zoon van voormalig vicepresident Joe Biden. Dat blijkt uit de ruwe transcriptie van het telefoongesprek tussen de twee die het Witte Huis woensdag heeft vrijgegeven.

Lees de tekst hier.

De Democraten lanceerden dinsdag de eerste etappe van een impeachment-procedure tegen Trump. Concrete aanleiding daarvoor was het telefoongesprek dat Trump op 25 juli had met Zelenski. Als Trump Biden vermeldt in het telefoongesprek, gaat het om vroegere zaken van diens zoon in Oekraïne. Biden zou Hunter als vicepresident beschermd hebben tegen een corruptieonderzoek, door ervoor te zorgen dat een openbaar aanklager de laan werd uitgestuurd. ‘Er wordt veel gepraat over de zoon van Biden, dat Biden de gerechtelijke vervolging stopte. Veel mensen willen daar het fijne van weten, dus om het even wat je kan doen met de minister van Justitie zou prachtig zijn’, luidt het in de transciptie van vijf pagina’s, waarbij verwezen wordt naar Amerikaans minister van Justitie William Barr.

Trump biedt Zelenski dus ook Amerikaanse hulp aan. Volgens de Democraten heeft Trump zich op die manier schuldig gemaakt aan inbreuken op de grondwet. De president zou geprobeerd hebben om met behulp van een buitenlandse regering de Amerikaanse verkiezingsrace te beïnvloeden, luidt het. Joe Biden wordt in 2020 mogelijk de Democratische uitdager van Trump.

Trump wil met de vrijgave van de transcriptie de beschuldigingen van de Democraten ontkrachten. Op een persconferentie in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft Trump gezegd dat hij zijn Oekraïense ambtgenoot nooit onder druk heeft gezet. Hij doet de controverse af als een ‘hoax’.

‘Ik heb nooit iemand bedreigd. Geen zetje, geen druk, niets. Het is allemaal een hoax, mensen’, aldus Trump. Hij voegde er bovendien aan toe dat het zijn rivalen van de Democraten zijn die Zelenski zouden hebben bedreigd. ‘Hiervoor een impeachment, da’s een grap’, klonk het voorts. De Amerikaanse president herhaalde ook dat zijn telefoongesprek met Zelensky ‘perfect’ was.

Mitt Romney

Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, noemt de vrijgave van de transcriptie van het telefoongesprek tussen president Donald Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodomir Zelenski ‘onvoldoende’. ‘Het zal onze bezorgdheden en de bezorgdheden van het publiek niet verzachten’, zo zei Schumer woensdag. Volgens de topdemocraat had Trump naar verluidt verschillende telefoongesprekken met Zelenski tijdens de zomer.

‘Zijn regering heeft een welverdiende reputatie van oneerlijkheid, verdraaide feiten en onvolledige onthulling van openbare publicaties’, aldus Schumer. Hij deed een oproep dat de klokkenluider die op het ‘problematische’ telefoongesprek tussen Trump en Zelenski had gewezen, zou kunnen getuigen zonder ‘intimidatie’. ‘We moeten de volledige, onbewerkte klacht van de klokkenluider kunnen zien’, luidde het. De Democraten lanceerden dinsdag de eerste etappe van een impeachment-procedure tegen Trump.

Concrete aanleiding daarvoor was het telefoongesprek dat Trump op 25 juli had met Zelenski. Uit de transcriptie blijkt dat Trump wel degelijk meermaals bij Zelenski heeft aangedrongen op een onderzoek naar voormalig Amerikaans vicepresident Joe Biden en zijn zoon Hunter. Joe Biden wordt in 2020 mogelijk de Democratische uitdager van Trump bij de presidentsverkiezingen.

Ook Mitt Romney, kandidaat voor de Republikeinen bij de presidentsverkiezingen van 2012, gaf na de vrijgave van de transcriptie blijk van zijn ‘diepe bezorgdheid’. ‘Mijn reactie is dezelfde als enkele dagen geleden. Dit blijft diep verontrustend en we zullen zien waartoe dit leidt’, aldus de senator van Utah op de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Zelenski: ‘Niet onder druk gezet door Trump’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft woensdag gezegd dat ‘niemand’ druk op hem heeft uitgeoefend tijdens een telefoongesprek dat hij had met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. ‘Het was een goed, normaal telefoongesprek’, zo reageerde Zelenski op het politieke schandaal dat in Washington is losgebroken.

‘Niemand zette me onder druk’, zei Zelenski op een persmoment met Trump in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. ‘Het spijt me, maar ik wil niet betrokken zijn bij democratische open … verkiezingen van de Verenigde Staten’, voegde de president toe.

Partner Content