Trump bezoekt op 30 juni zuidgrens VS

Donald Trump op 9 maart 2021 op bezoek in Manhattan

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is van plan om op 30 juni een bezoek te brengen aan de zuidgrens van de Verenigde Staten met Mexico. Hij ging daartoe in op een uitnodiging van de gouverneur van Texas, Greg Abbott. Dat heeft Trump dinsdag plaatselijke tijd zelf laten weten.

Trumps opvolger Joe Biden schortte, als een van zijn eerste beleidsdaden in januari, de financiering voor de bouw van enorme grenshekken op. De bouw van die hekken was een belangrijk project van Trump, die tijdens de kiescampagne in 2016 beloofde om een ‘prachtige muur’ te bouwen langs de 3.200 kilometer lange zuidelijke grens om zo immigranten en criminelen zonder papieren weg te houden.

Abbott kondigde vorige week nog aan dat hij los van de plannen van de regering in Washington in zijn eigen staat de muur zou blijven bouwen. Hoe de Texaan dit hoopt te realiseren is niet geweten. De gouverneur behoort tot een clubje Republikeinen die Biden ervan beschuldigen met zijn migratiebeleid, dat liberaler is dan dat van Trump, een crisis aan de grens te veroorzaken.

Trump omschreef het grensgebied in zijn communicatie als een ‘rampgebied’. De nieuwe regering erfde van hem de ‘sterkste’ en ‘veiligste’ grens, maar gaf de controle uit handen aan kartels, criminelen en smokkelaars, klonk het.

Partner Content