Woordvoerder van het Oegandese leger, Paddy Ankunda, vertelde Agence-France Presse dat Dominic Ongwen van het Verzetsleger van de Heer (Lord's Resistance Army, LRA) zich in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) aan Seleka-rebellen had overgegeven. Daarna werd hij naar de Amerikaanse troepen gebracht. 'Zijn overgave plaatst de LRA in een erg kwetsbare positie', aldus Ankunda.

'Historische klap voor LRA'

Aanvankelijk zou Ongwen gezegd hebben dat hij een LRA-deserteur was, zo meldde de woordvoerster van de Amerikaanse Buitenlandse Zaken, Jen Psaki, volgens de Britse omroep BBC.

'In samenspraak met de AURTF (troepenmacht van de Afrikaanse Unie) hebben Amerikaanse militairen een individu opgepakt, dat beweert een deserteur van de LRA te zijn. Het individu identificeerde zichzelf later als Ongwen', verklaarde Psaki. 'Als het individu inderdaad Ongwen blijkt te zijn, betekent zijn desertie een historische klap voor het bestuur van de LRA.'

Ankunda meldde de BBC dat Oegandese soldaten Ongwen bezocht hadden in Obo, in het oosten van de CAR, en zijn identiteit bevestigden.

Rechterhand Joseph Kony

Ongwen werd door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag gezocht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. De deserteur zou de Sinia-brigade hebben geleid, verantwoordelijk voor de ergste wreedheden die de beweging in het noorden van Oeganda zou hebben uitgevoerd.

De BBC schrijft op haar website dat de rebel door sommigen beschouwd wordt als plaatsvervangend commandant van de beruchte Joseph Kony. Ook die wordt door het ICC gezocht: voor verkrachting, verminking en moord van burgers en het rekruteren en ontvoeren van duizenden kinderen die vervolgens worden ingezet als kindsoldaten en seksslaven. Ongwen beweert zelf ooit door de LRA als kind ontvoerd te zijn geweest.

De LRA van Kony voert al meer dan twee decennia oorlog in Oeganda en de buurlanden. De leider zegt een overheid in het land te willen stichten, die gebaseerd is op de tien geboden uit de Bijbel.

In 2011 stelden de Verenigde Staten zo'n 100 special forces ter beschikking om duizenden Afrikaanse troepen te ondersteunen in de zoektocht naar LRA-leiders in de CAR, Zuid-Soedan en de Democratische Republiek Congo (DRC). In 2013 bood de VS een beloning van zo'n 5 miljoen dollar aan voor informatie die zou leiden tot de arrestatie van Kony, Ongwen en Okot Odhiambo, een andere LRA-leider. In maart 2014 kondigde de VS aan militaire vliegtuigen en meer troepen naar de regio te sturen om de LRA-top te pakken te krijgen.

Woordvoerder van het Oegandese leger, Paddy Ankunda, vertelde Agence-France Presse dat Dominic Ongwen van het Verzetsleger van de Heer (Lord's Resistance Army, LRA) zich in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) aan Seleka-rebellen had overgegeven. Daarna werd hij naar de Amerikaanse troepen gebracht. 'Zijn overgave plaatst de LRA in een erg kwetsbare positie', aldus Ankunda.Aanvankelijk zou Ongwen gezegd hebben dat hij een LRA-deserteur was, zo meldde de woordvoerster van de Amerikaanse Buitenlandse Zaken, Jen Psaki, volgens de Britse omroep BBC.'In samenspraak met de AURTF (troepenmacht van de Afrikaanse Unie) hebben Amerikaanse militairen een individu opgepakt, dat beweert een deserteur van de LRA te zijn. Het individu identificeerde zichzelf later als Ongwen', verklaarde Psaki. 'Als het individu inderdaad Ongwen blijkt te zijn, betekent zijn desertie een historische klap voor het bestuur van de LRA.'Ankunda meldde de BBC dat Oegandese soldaten Ongwen bezocht hadden in Obo, in het oosten van de CAR, en zijn identiteit bevestigden.Ongwen werd door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag gezocht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. De deserteur zou de Sinia-brigade hebben geleid, verantwoordelijk voor de ergste wreedheden die de beweging in het noorden van Oeganda zou hebben uitgevoerd. De BBC schrijft op haar website dat de rebel door sommigen beschouwd wordt als plaatsvervangend commandant van de beruchte Joseph Kony. Ook die wordt door het ICC gezocht: voor verkrachting, verminking en moord van burgers en het rekruteren en ontvoeren van duizenden kinderen die vervolgens worden ingezet als kindsoldaten en seksslaven. Ongwen beweert zelf ooit door de LRA als kind ontvoerd te zijn geweest.De LRA van Kony voert al meer dan twee decennia oorlog in Oeganda en de buurlanden. De leider zegt een overheid in het land te willen stichten, die gebaseerd is op de tien geboden uit de Bijbel. In 2011 stelden de Verenigde Staten zo'n 100 special forces ter beschikking om duizenden Afrikaanse troepen te ondersteunen in de zoektocht naar LRA-leiders in de CAR, Zuid-Soedan en de Democratische Republiek Congo (DRC). In 2013 bood de VS een beloning van zo'n 5 miljoen dollar aan voor informatie die zou leiden tot de arrestatie van Kony, Ongwen en Okot Odhiambo, een andere LRA-leider. In maart 2014 kondigde de VS aan militaire vliegtuigen en meer troepen naar de regio te sturen om de LRA-top te pakken te krijgen.