Tientallen doden bij ontruiming Morsi-kamp

De operatie van de politie tegen aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi in Caïro is uitgedraaid op een bloedbad. Volgens de Moslimsbroeders zijn er meer dan honderd doden gevallen.

In de Egyptische hoofdstad Caïro heeft de politie met geweld Nasr City, waar aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi een plein bezet hielden, met bulldozers belaagd. Ook een ander plein waar aanhangers een zitstaking hielden, werd door veiligheidstroepen omsingeld. Al-Jazeera zag ook helikopters vliegen en zwarte rook opstijgen.

Bij het uiteendrijven van manifestanten zijn zeker 43 mensen omgekomen, zo heeft een journalist van het Franse persbureau AFP vastgesteld. De verslaggever kon de lijken, allen
van mannen, tellen.

De Moslimbroederschap gewaagt van meer dan 250 doden. Uit onafhankelijke bron is de balans niet te controleren. Tegenover al-Jazeera zei Mohammed Soltan van de Anti-Coup Alliantie, een pro-Morsigroep, dat vanuit helikopters is gevuurd. Ook ooggetuigen meldden dat de politie traangasgranaten en rubberkogels heeft afgevuurd, islamisten gooiden met stenen en flessen naar de politie.

‘Slachtpartij’

De beweging heeft zijn aanhangers opgeroepen op straat te komen om te protesteren tegen de “slachtpartij”. Moslimbroeders vertelde de Amerikaanse nieuwszender dat de politie brandbommen gooide in veldhospitalen op de pleinen.

Volgens de BBC komt de Egyptische regering in spoedzitting bijeen. Woordvoerder Abdel Fattah Uthman zei tegenover de Britse openbare omroep dat meerdere leiders van de Moslimbroederschap zijn gearresteerd. Namen wilde hij niet geven. Nog volgens de BBC zijn niet alleen in Caïro en Alexandrië mensen de straat opgegaan, maar ook op andere plaatsen zoals Aswan in het zuiden van het land

Strijd gaat verder

Het Nahdaplein zou intussen volledig zijn ontruimd. De manifestanten zijn naar de universiteitscampus en de nabijgelegen botanische tuinen gevlucht. In Nasr-city gaat de strijd tussen Morsi-aanhangers en veiligheidsdiensten naar verluidt nog steeds verder. Beelden van de staatstelevisie tonen duizenden manifestanten die zich centraal op een plein bevinden en zich met gasmaskers tegen de aanval weren.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dat twee politiemensen gewond raakten. Eerder kwam een persoon om het leven en raakten 11 gewond bij gevechten tussen supporters en tegenstanders van de afgezette president.

Wegversperring luchthaven Caïro

De Egyptische politie en het leger hebben wegversperringen aangebracht op wegen rondom de internationale luchthaven van Caïro. Volgens een woordvoerder van de luchthavenexploitant gebeurde dit uit voorzorg na het gewelddadig ontruimen van twee pleinen. Enkele vluchten vertrokken met vertraging, omdat passagiers aan de wegversperringen oponthoud hadden. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content