Tientallen doden bij aanslag op Nigeriaanse school

© Reuters

Islamitische extremisten hebben in het noorden van Nigeria op een school één leraar en 29 kinderen om het leven gebracht.

Gewapende mannen, vermoedelijk islamitische extremisten, hebben een kostschool in de stad Mamudo, in de noordelijke Nigeriaanse deelstaat Yobe, aangevallen en in brand gestoken. Dat meldt de BBC.

Bij de aanval op de 1.200 leerlingen tellende school zijn minstens 29 leerlingen en één leraar omgekomen. Yobe is een van de drie deelstaten waarvoor president Goodluck Jonathan in mei de noodtoestand uitriep. De regering stuurde duizenden militairen naar die gebieden. Sinds 2010 zijn daar tientallen scholen door brand verwoest. De aanslagen zijn het werk van Boko Haram, fervent anti-westerse islamisten.

Eerder vond ook in het centrum van Nigeria een -ditmaal etnisch of economisch (nomaden versus boeren) geïnspireerd- bloedbad plaats. Volgens de plaatselijke politie werd het dorp Iyordye Akaahenain het district Guma, deelstaat Benue, aangevallen door gewapende lui, die er “verscheidene woningen” in brand staken.

Boko Haram

De politie heeft het niet over slachtoffers, maar Nigeriaanse media spreken van twintig doden, voornamelijk christenen van het Tiv-volk. De aanvallers zouden nomaden van de Peul, een woestijnvolk, zijn. Nigeria telt ongeveer 250 etnische groepen.

Nigeria heeft al jarenlang te lijden onder de terreur van de islamitische beweging Boko Haram. Meer dan 1.600 mensen kwamen in de afgelopen jaren om bij geweld door extremisten. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content