Theresa May: ‘Enough is enough’

© belga

“Er is veel te veel tolerantie voor extremisme geweest in dit land”, zegt de Britse premier in een reactie op de terreur van afgelopen nacht. ‘Enough is enough’.

De Britse politieke partijen hervatten maandag hun campagne voor de vervroegde parlementsverkiezingen die donderdag 8 juni gewoon doorgaan. Dat heeft premier Theresa May zondag verklaard na de nieuwe aanslag in Londen. Toch is de aanslag volgens May ook een keerpunt. “We kunnen en mogen niet doen alsof de zaken kunnen voortgaan zoals voorheen”.

Enkele uren na de aanslag op London Bridge en Borough Market zat May zondagochtend een vergadering met de veiligheids- en inlichtingendiensten voor. De nieuwe aanval in het hartje van Londen is de derde aanslag die Groot-Brittannië treft in een bestek van drie maanden. Sinds de eerste aanslag in maart in de Londense regeringswijk Westminster hebben de autoriteiten volgens May nog vijf andere aanslagen in het land verijdeld.

Copycats

De aanslagen zijn volgens May niet aan elkaar gelinkt. Wel is het volgens haar duidelijk dat Groot-Brittannië te maken heeft met een nieuwe trend, waarbij copycats geïnspireerd raken door eerdere aanslagen die gepleegd worden in naam van het islamitische extremisme. De Britse antiterreurstrategie moet daaraan aangepast worden, oordeelt May, en het land moet ook andere conclusies trekken. “Terrorisme kweekt terrorisme”, verduidelijkte de premier.

‘Enough is enough’

“Er is veel te veel tolerantie voor extremisme geweest in dit land”, aldus de premier, die denkt dat er ‘moeilijke’ en mogelijk ‘pijnlijke’ gesprekken nodig zijn om de verspreiding van extremisme aan te pakken.’Genoeg is genoeg’, benadrukte ze. Bij de aanslag kwamen zeven mensen om het leven.

May dankte de politie en de hulpverleners voor hun snelle en professionele reactie. Ongeveer vijftig mensen zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Londen. Volgens de conservatieve premier verkeren velen nog in kritieke toestand.

Donderdag 8 juni vinden in Groot-Brittannië vervroegde verkiezingen plaats. May bevestigde dat de stembusgang doorgaat als gepland. “Geweld mag nooit het democratische proces verstoren”, zo beklemtoonde ze. Haar conservatieve partij schortte tot maandag wel alle campagne-activiteiten op, net als de andere belangrijke politieke partijen.

Ook Jeremy Corbyn, voorzitter van de Britse Labourparty, vindt dat de stembusgang van volgende week moet doorgaan. Corbyn pleitte in een interview met een Britse televisiezender voor meer politie op straat, en meer middelen voor de inlichtingendiensten in de strijd tegen terreur.

Partner Content