Texas executeert gevangene na polemiek over gif

Willie Trottie op zijn Facebookpagina © /

In de Amerikaanse staat Texas werd om middernacht Belgische tijd Willie Trottie geëxecuteerd, een 45-jarige man die zijn ex en haar broer vermoord had. Hij had, vond hij, slechte juridische bijstand gehad, en hij maakte zich zorgen over de medicijnen die hem moesten doden. Ze zouden hun vervaldatum overschreden hebben.

Het hooggerechtshof hield noch met de slechte bijstand, noch met het bezwaar inzake de pillen rekening, en bekrachtigde het vonnis, anderhalf uur voor het werd uitgevoerd.

Willie Trottie werd de achtste terechtgestelde van het jaar in Texas.

De feiten dateren van 20 jaar geleden. Trottie kon de breuk met zijn vrouw niet verwerken, bedreigde haar een paar keer. Een rechtbank legde hem een contactverbod op. Hij ging haar toch opzoeken en schoot bij die gelegenheid zijn ex en haar broer dood.

Ongelukkig

Hijzelf beweerde dat het om een ongelukkige samenloop van omstandigheden ging. De broer had hem bedreigd, hij was zelf ook geraakt, had teruggeschoten en uiteindelijk bleven er twee dood. De rechtbank wees zijn versie af. Trottie beweerde ooit dat hij schuldig was maar niet schuldig genoeg voor de doodstraf.

Uiteindelijk kreeg hij vooral publiciteit omdat hij zich, na problemen bij recente executies – in één geval had de doodstrijd een klein uur geduurd – zorgen maakte over de manier waarop het doodvonnis zou worden uitgevoerd. Hij beweerde dat de pillen die hem moesten doden, pentobarbital, vervallen waren. De rechtbank liet het nagaan en deelde mee dat de medicijnen tot het eind van de maand goed zijn.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content