Terugkeer van de typemachine dankzij Snowden

Rusland gaat na de recente spionageschandalen opnieuw ouderwetse typemachines gebruiken om lekken te vermijden.

Door de recente publicatie van geheime documenten door WikiLeaks en de onthullingen door de Amerikaan Edward Snowden heeft de ouderwetse schrijfmachine opnieuw zijn ingang gevonden bij de Russische inlichtingendiensten. Zo bestelde de FSO, een van de Russische veiligheidsdiensten, verantwoordelijk voor de veiligheid van de president en de regering, volgens een bericht van de krant Izvestija onlangs twintig elektronische schrijfmachines. Op die manier kan de FSO de vertrouwelijkheid waarborgen door gevoelige informatie enkel op papier te bewaren.

Volgens het krantenartikel is vooral het Duitse model Triumph-Adler Twen 180 geliefd bij de Russische geheime dienst. Voor de veiligheidsdiensten is het ook belangrijk dat iedere schrijfmachine zijn eigen signatuur heeft – anders dan machines die in serie worden geproduceerd. Zo kan ieder document aan een bepaalde machine toegeschreven worden.

Oude telefoonlijnen

Uit de documenten die door Snowden gelekt werden blijkt dat Groot-Brittannië in 2009 de toenmalige Russische president Dimitri Medvedev bespioneerde op de G20-top in Londen. Rusland was woedend na die onthullingen, maar verzekerde dat het de middelen heeft om zichzelf te beschermen.

De woordvoerder van de FSO, Sergej Devjatov, zei aan agentschap Itar-Tass, dat de oude telefoonlijnen die beveiligd zijn tegen afluisteren verder gebruikt worden voor vertrouwelijke gesprekken tussen staatsleiders. De eerste telefoonlijn tussen de Sovjet-Unie en de VS werd iets meer dan vijftig jaar geleden, op 20 juni, in gebruik genomen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content