Terroristische aanval op Grote Moskee Mekka verijdeld

Al-Azhar moskee © Reuters

Saoedische veiligheidstroepen hebben een ’terroristische’ actie tegen de Grote Moskee in Mekka verijdeld. Dat meldt het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens de Saoedi’s wilden de verdachten vrijdagnacht toeslaan tijdens koranlezingen op het einde van de islamitische vastenmaand ramadan. Meer dan twee miljoen mensen daagden vrijdag op aan de moskee. De aanval zou zijn gepland door drie terreurcellen: twee in Mekka en een in de nabijgelegen stad Jeddah. Er werden vijf mensen opgepakt, onder wie een vrouw, aldus het ministerie. Een van de daders weigerde zich over te geven en blies zichzelf op. Daarbij stortte het gebouw met drie verdiepingen waarin hij zich verschanst had, in. Er vielen elf gewonden, onder wie vijf politiemensen.

De geplande aanslag werd veroordeeld door de hoofdimam van Al-Azhar, een prestigieus instelling van de soennitische islam die gevestigd is in Egypte, en door Jordanië. Maar ook Iran, een aartsvijand van Saoedi-Arabië, veroordeelde de plannen. ‘Deze aanslag bewijst opnieuw dat deze barbaarse terroristen geen geografische grenzen kennen, noch nationaliteit en religie’, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Teheran. Hij riep alle landen in de regio op om hun verschillen bij te leggen en samen te strijden tegen die ‘duivelse fenomeen’. Iran en Saoedi-Arabië leven op gespannen voet: sinds vorig jaar hebben ze geen diplomatieke betrekkingen meer.

De Grote Moskee in Mekka werd in 1979 bestormd door 200 gewapende islamisten. Zij gijzelden tientallen mensen. Bij de bestorming van het gebouw kwamen toen 153 mensen om het leven.

Partner Content