Talibanregering in Afghanistan krijgt vorm: Mohammed Hassan Akhund wordt nieuwe premier

Abdul Ghani Baradar

Drie weken nadat ze aan de macht kwamen in Afghanistan, hebben de islamistische taliban dinsdag de eerste leden van de nieuwe interim-regering voorgesteld tijdens een persconferentie in de hoofdstad Kaboel. Mohammed Hassan Akhund wordt de nieuwe premier.

r.

Akhund komt uit de zuidelijke provincie Kandahar, stond mee aan de wieg van de taliban en bekleedde al belangrijke posten tijdens het regime van de islamisten in de jaren negentig. Hij staat bekend als een gematigd figuur, met nauwe banden met de huidige talibanbevelhebber Haibatullah Akhundzada.

Abdul Ghani Baradar, een van de medeoprichters van de taliban, zal de nummer twee worden binnen de nieuwe regering, zo verklaarde talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid voorts tijdens de persconferentie. Baradar leidde de onderhandelingen met de Verenigde Staten in de Qatarese hoofdstad Doha.

In totaal maakte Mujahid 33 benoemingen bekend. Zo wordt Mohammed Yaqoob – de zoon van de voormalige talibanleider Mohammed Omar – minister van Defensie, krijgt Sirajuddin Haqqani – de leider van het naar zijn vader genoemde Haqqani-netwerk binnen de taliban – de portefeuille Binnenlandse Zaken en mag onderhandelaar Amir Khan Muttaqi rekenen op de post Buitenlandse Zaken.

‘De regering is niet compleet’, benadrukte de woordvoerder wel. Geleidelijk aan zullen bijkomende namen bekendgemaakt worden. Alle tot nu toe bekendgemaakte benoemingen hebben een duidelijke talibanstempel en religieuze achtergrond.

De woordvoerder verzekerde wel dat de taliban – die een ‘inclusief’ beleid hebben beloofd – zouden proberen om ‘mensen uit andere delen van het land’ mee te nemen in de regering.

Gevraagd naar het uiteendrijven van een demonstratie in Kaboel dinsdag, zei Mujahid dat de taliban ‘nog niet getraind’ zijn in het beheer van betogingen en riep hij demonstranten op om de autoriteiten een dag op voorhand op de hoogte te brengen van bijeenkomsten.

Hoogste leider taliban vraagt nieuwe regering Sharia toe te passen

De hoogste leider van de taliban, Haibatullah Akhundzada, heeft de nieuwe Afghaanse regering dinsdag opgeroepen de Sharia te doen respecteren. Het is zijn eerste mededeling sinds de machtovername van de islamisten.

Drie weken nadat ze aan de macht kwamen in Afghanistan, hebben de taliban de de eerste leden van de nieuwe interim-regering voorgesteld. Mohammed Hassan Akhund wordt de nieuwe premier. Hij heeft nauwe banden met Akhundzaza. Die laatste liet in een mededeling in het Engels verstaan dat ‘de bestuurders hard zullen werken aan het handhaven van de islamitische regels en de Sharia in het land’.

VN lanceren dringende oproep tot hulp voor Afghanistan

UNOCHA, het agentschap van de Verenigde Naties voor de coördinatie van de humanitaire hulp, heeft een dringende oproep gedaan voor meer dan 600 miljoen dollar en noodhulp voor Afghanistan. ‘Basisdiensten in Afghanistan storten in en voedsel en andere levensreddende hulp zijn bijna uitgeput’, aldus woordvoerder Jens Laerke op dinsdag.

In Genève vindt maandag een topvergadering plaats over de humanitaire situatie in Afghanistan, onder voorzitterschap van de VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. De VN hopen niet alleen op steun van donorlanden, maar ook op vrije toegang voor hulpverleners tot Afghanistan, dat sinds eind augustus door de islamistische taliban wordt gecontroleerd.

VN-noodhulpcoördinatior Martin Griffiths reisde afgelopen weekend naar Kaboel, om de situatie ter plaatse in te schatten. Er wordt gevreesd voor een humanitaire ramp in het land. Hulporganisaties hopen dat het geld moet voorkomen dat bijna 11 miljoen mensen met hongersnood kampen in de winter.

Volgens Laerke lijden momenteel al meer dan 1 miljoen vrouwen en kinderen in Afghanistan aan acute ondervoeding. Het geld moet ook dienen voor het behoud van medische diensten, waterbevoorrading en sanitaire voorzieningen. Ook zal het de beschermingsmaatregelen voor kinderen en vrouwen, noodonderkomens en onderwijsprojecten voor kinderen bekostigen.

Volgens Griffiths is er een mogelijkheid om humanitair samen te werken met de taliban. ‘Ze zijn meer bereid en geëngageerd om de beloftes na te komen die ze maken of gemaakt hebben’, aldus Griffiths. Een van de leiders van de taliban heeft de VN voor hulp en begeleiding gevraagd, zei hij ook.

‘Geen plaats voor Afghaanse vluchtelingen in de EU’

Er is ‘echt geen plaats voor Afghaanse vluchtelingen in de Europese Unie’, zo zegt de populist Andrej Babis, premier van Tsjechië. Hij gaat er van uit dat er een oplossing bestaat die hen toelaat in Afghanistan te blijven.

‘Er is echt geen plaats voor hen in Europa’, zei Babis tijdens een ontmoeting met Sebastian Kurz, bondskanselier van Oostenrijk, en de Slovaakse eerste minister, Eduard Heger, in het kasteel van Lednice, in het zuid-oosten van Tsjechië. ‘Een optie zou kunnen zijn om de onderhandelingen op te starten met de Turkse president Erdogan, zoals in het verleden reeds het geval was, maar ik denk niet dat dit een goede oplossing zou zijn.’

De steenrijke populistische leider verwees hiermee naar een migratieakkoord uit 2016 waarin de EU en Turkije hebben vastgelegd dat Ankarra het vertrek richting Europa van miljoenen vluchtelingen, voornamelijk Syriërs, zou tegenhouden in ruil voor financiële hulp om meer dan drie miljoen migranten te huisvesten. ‘Een betere optie zou zijn om de mensen toe te laten in Afghanistan te blijven’, vervolgde hij.

Bondskanselier Kurz verklaarde op zijn beurt dat Oostenrijk zo’n 18 miljoen euro had vrijgemaakt om Afghanen op te vangen in de buurlanden van Afghanistan. ‘We trachten hun lijden te verlichten maar zijn wel overeengekomen dat wat in 2015 gebeurde, zich niet meer mag herhalen’, zei hij.

Kurz verwees hiermee naar de toestroom aan Syriërs in 2015. ‘We zijn tegen illegale migratie en zullen smokkelaars bestrijden.’ ‘Het gaat erom dat we een regionale oplossing vinden en geen nieuwe exodus richting Europa op gang brengen’, besluit de conservatieve kanselier.

Partner Content