Taliban vallen Kunduz opnieuw aan

Afghaanse politie aan de slag in Kunduz © REUTERS

De taliban hebben maandagochtend de aanval geopend op de Afghaanse stad Kunduz, in de gelijknamige noordelijke provincie.

De taliban vielen de stad binnen uit vier verschillende richtingen, zegt een politiewoordvoerder. Inmiddels hebben de autoriteiten elite-eenheden en de luchtmacht ingezet om de taliban te verdrijven. Volgens lokale nieuwszenders vonden er hevige vuurgevechten plaats in de stad.

Het offensief begon rond middernacht, zei een woordvoerder van de politie. Een aantal taliban wist de stad in te sluipen voordat de aanval begon. Sommigen hebben zich in huizen vna burger verschanst. Vandaag werd in en rondom de stad nog gevochten.

Een woordvoerder van de NAVO-macht in Afghanistan zei zich bewust te zijn van berichten over gevechten in de stad, zo meldt Het Laatste Nieuws. Voor zover hij wist, is er echter geen sprake van een groot offensief.

De taliban konden vorig jaar in september al eens twee weken de plak zwaaien in Kunduz. Dat kwam toen als een grote schok voor de Afghaanse regering en de internationale gemeenschap. Het was de eerste keer sinds het ontstaan van de taliban in 2001 dat de opstandelingen een stad konden veroveren. Vorige maand waren de taliban ook al de stad Tarin Kowt in de provincie Uruzgan binnengetrokken. Ook in de provincie Helmand hebben de Taliban militaire operaties uitgevoerd bij de provinciehoofdstad Lashkar Gah. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content