Taliban rukt verder op, Kaboel kan ‘binnen maand’ vallen

Ook Kunduz in handen van taliban © belga

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden houdt rekening met een spoedige val van de hoofdstad van Afghanistan, bericht The Washington Post woensdag op basis van gesprekken met hooggeplaatste functionarissen die bekend zijn met de zaak. Intussen heeft de Taliban een negende provinciehoofdstad op enkele dagen tijd veroverd.

Volgens een functionaris gaat het leger er nu vanuit dat Kabul binnen negentig dagen in handen van de Taliban is. Andere bronnen hadden het zelfs over slechts dertig dagen. In juni was het leger nog uitgegaan van een periode van minstens zes maanden.

De verslechterende vooruitzichten komen doordat de taliban, aangemoedigd door het vertrek van het Amerikaanse leger, sneller dan verwacht terrein veroveren op de Afghaanse regeringstroepen. Zo hebben de taliban in de nacht van dinsdag op woensdag in het uiterste noordenoosten de stad Faizabad veroverd. Het is de negende provinciehoofdstad die in minder dan een week in hun handen valt. Dat is vernomen van een lokale afgevaardigde.

‘Afgelopen nacht stonden de veiligheidstroepen, die al enkele dagen tegen de taliban vechten onder grote druk. Ze verlieten Faizabad en trokken zich terug naar nabijgelegen districten. De taliban hebben de stad nu ingenomen. Beide kampen hebben zware verliezen geleden’, vertelde Zabihullah Attiq, afgevaardigde van de provincie Badakhshan, waarvan Faizabad de hoofdstad is, aan het Franse persbureau AFP.

Overgave

Bovendien hebben honderden leden van de veiligheidsdiensten, die zich na de val van Kunduz dit weekend hadden teruggetrokken nabij de luchthaven van de stad, zich woensdag overgegeven aan de taliban. Dat heeft een provincieraadslid gezegd aan het Franse persagentschap AFP.

‘Vanmorgen hebben honderden soldaten, politieagenten en leden van de verzetsmacht die op het vliegveld gelegerd waren, zich met al hun uitrusting aan de taliban overgegeven’, verklaarde Amruddin Wal. ‘De meeste soldaten die op het vliegveld gestationeerd waren, geven zich over,’ bevestigde ook een soldaat die anoniem wil blijven aan AFP.

‘De taliban hadden ons omsingeld en vuurden granaten op ons af. Het was niet mogelijk om terug te vechten’, verklaarde hij. ‘Mijn eenheid van 20 soldaten, drie pantservoertuigen en vier pick-ups heeft zich net overgegeven. We wachten nu op onze gratiebrief (waarin staat dat ze gratie hebben gekregen). Er staat een lange wachtrij’, klonk het.

Biden

Niettemin benadrukte Biden dinsdag dat zijn besluit om de Amerikaanse troepen terug te trekken niet ter discussie staat. In een persbabbel dinsdag gaf Biden nog aan dat de Afghanen de wil om te strijden moeten vinden. Hij wees er ook op het regeringsleger slagkrachtiger is dan de troepen van de taliban.

Nu het Amerikaanse militaire vertrek op 31 augustus wordt geformaliseerd, is de Amerikaanse steun aan de Afghanen aanzienlijk afgenomen en wordt deze nu van veraf uitgevoerd. Tenzij Biden het beleid wijzigt, zullen de beperkte Amerikaanse luchtaanvallen die nu tegen de Taliban worden gebruikt naar verwachting deze maand eindigen, als de militaire terugtrekking is voltooid. Daarna zijn de Afghaanse regeringstroepen op zichzelf aangewezen.

‘We zijn ons bewust van de verslechterende veiligheidsomstandigheden in delen van het land’, zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie. ‘We zullen doorgaan met het coördineren van luchtaanvallen met – en ter ondersteuning van – Afghaanse strijdkrachten wanneer en waar mogelijk. Maar zoals de president duidelijk maakte, moeten Afghaanse leiders nu samenkomen.’

Partner Content