Taliban doodt Pakistaanse minister

Shahbaz Bhatti, een criticus van de Pakistaanse wet op godslastering, is door de taliban vermoord.

Bhatti was de Pakistaande minster voor Religieuze Minderheden en een christen. De politicus was op weg naar een kabinetsvergadering toen het vuur op hem werd geopend. De aanslag werd opgeëist door de taliban.

“Het doden van Bhatti is een boodschap aan allen die tegen de religieuze lasterwetten zijn”, zei woordvoerder Ihsanoellah Ihsan van de taliban aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Bhatti was een grote voorstander van een hervorming van de controversiële wet omtrent godsdienstige laster waarop in Pakistan de doodstraf staat. Hij wou een einde maken aan het wijdverbreid misbruik ervan. Islamisten liepen storm tegen de amendementen en hebben hem met de dood bedreigd.

Afbrokkelende tolerantie

Bhatti had zich ook ingezet voor Aasia Bibi, een christen die in november tot de doodstraf was veroordeeld voor laster tegen de profeet Mohammed.

Twee maanden geleden werd de gouverneur van de provincie Punjab, die het ook al had opgenomen voor Bibi, eveneens vermoord.

Mensenrechtenactivisten reageren geschokt op de dood van Bhatti. Ze noemen het een teken van de afbrokkelende tolerantie in Pakistan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content