Taiwanees president Tsai stapt op als partijleider na zware verliezen bij lokale verkiezingen

Taiwanees president Tsai buigt bij haar aankondiging om als partijleider van DPP af te treden na een verkiezingsnederlaag op 26 november 2022. © Reuters
Rafael Porto Carrero

De Taiwanese president Tsai Ing-wen is afgetreden als leider van regeringspartij DPP na een stevige nederlaag bij de lokale verkiezingen zaterdag. Oppositiepartij Kuomintang (KMT) heeft haar traditionele bolwerken heroverd

Tsai blijft president van Taiwan tot haar tweede termijn in 2024 afloopt. Het was een slechte verkiezingsnacht voor haar partij, de Democratische Progressieve Partij (DPP).

Premier Su Tseng-chang bood ook aan af te treden, maar werd door Tsai weerhouden.

“De verkiezingsresultaten waren niet zoals verwacht. Ik draag alle verantwoordelijkheid ik treed als voorzitter van de DPP,” zei Tsai op een persconferentie na de verkiezingen.

Critici stellen dat Tsai te sterk op Taiwan als onafhankelijk bolwerk tegen China heeft geconcentreerd in plaats van met echt lokale thema’s bezig te zijn. Daarnaast werd DPP achtervolgd door een geval van plagiarisme van een topkandidaat.

Als resultaat pakte DPP vijf burgemeesters- en provinciehoofdzetels van de 21 verkiezingskringen  tegenover zeven bij de verkiezingen van 2018, en werd weggevaagd in de noordelijke helft van Taiwan helft rapporteert Nikkei Assia. 

Chiang Wan-an, de (illegitieme) achterkleinzoon van wijlen KMT-leider Chiang Kai-shek, won de race voor burgemeester in de hoofdstad nadat de DPP haar nederlaag had toegegeven.

Oppositiepartij Kuomintang (KMT) heroverde burgemeesterszetels in haar traditionele stedelijke bolwerken Taipei, Taoyuan en Keelung en behaalde een reeks andere overwinningen. De partij won 13 lokale overheidszetels, één minder dan voorheen. 

Ongeveer 19,13 miljoen mensen – meer dan 82% van de bevolking – mochten hun stem uitbrengen en kozen hun favoriete kandidaten voor meer dan 11.000 posten op alle niveaus van de lokale overheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content