Syrisch regime ontkent dat het gifgas zou inzetten tegen bevolking

© Reuters

De Syrische regering heeft mediaberichten over een zogenaamd gepland gebruik van gifgas ontkend.

De Syrische regering heeft mediaberichten over een zogenaamd gepland gebruik van gifgas ontkend. “We hebben gezegd dat we dergelijke wapens, als ze al in Syrië zouden bestaan, niet tegen de Syrische bevolking zullen inzetten”, zei viceminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad in een interview met de televisiezender van de Libanese Hezbollahbeweging. De Amerikaanse regering heeft de regering van president Bashar al-Assad “serieus gewaarschuwd” voor het gebruik van chemische wapens in de strijd tegen de rebellen. Of er zich daadwerkelijk C-wapens in Syrië bevinden, is niet duidelijk. Weken geleden staken geruchten de kop op dat Iran gifgas zou geleverd hebben om het Westen te beletten Syrië binnen te vallen.

Tegelijkertijd wordt de vrees aangewakkerd van aanhangers van het Syrische regime dat chemische wapens in handen van moslimterroristen zouden vallen. Donderdag dook op het internet een video op die blijkbaar moet aantonen dat al-Qaeda-terroristen in Syrië dierenproeven met zenuwgas uitvoeren. Waarnemers twijfelen echter aan de authenticiteit van de videobeelden, waarop gemaskerde zogenaamde terroristen en twee gecrepeerde konijnen te zien zijn.

In Syrië vechten sinds enkele maanden naast het Vrije Syrische Leger (FSA) ook verschillende rebelleneenheden met buitenlandse strijders tegen de regeringstroepen. Donderdag zouden in Syrië volgens activisten 31 mensen gedood zijn. De meeste slachtoffers zijn rebellen, die bij de gevechten in de omgeving van Damascus om het leven kwamen.

Sommige waarnemers vermoeden dat president Assad het niet lang meer zal uithouden. Naast de toenemende professionele bewapening van de rebellen is ook de in de afgelopen dagen sterk gedaalde koers van de Syrische pond een aanwijzing dat ook het aantal Syriërs daalt die in een overleving van het regime geloven. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content