Syrië haalt uit naar VS

Syrië pikt het niet dat de VS de Syrische bevolking opriep hun wapens niet in te leveren. Ondertussen zet het regime van Bashar Al-Assad de repressie verder.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moallem, heeft nogmaals felle kritiek geuit op de Verenigde Staten (VS), dat aan de Syrische bevolking gevraagd had om geen gehoor te geven aan de aanmaning om de wapens in te leveren. Dat melden de Syrische staatsmedia.

Syrië had aangekondigd dat mensen die hun vuurwapen voor 12 november inleveren bij de overheid, kunnen genieten van een amnestiemaatregel. Maar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had de Syriërs opgeroepen om daar niet op in te gaan.

“Syrië beschouwt de Amerikaanse oproep als een aanmoediging van gewapende groepen om hun criminele activiteiten tegen het Syrische volk en de staat voort te zetten”, reageerde al-Moallem, aldus de staatstelevisie.

Volgens die zender zou de minister zijn kritiek kenbaar hebben gemaakt in brieven die gericht zijn aan zijn collega’s in Rusland, China, India, Zuid-Afrika, Brazilië en de Arabische Liga.

Syrische oppositie roept Homs uit tot rampgebied

Ondertussen gaat dictator Bashar Al-Assad verder met de keiharde en gewelddadige onderdrukking van de Arabische Lente in zijn land, ook al krijg hij steeds meer felle kritiek te verduren. De Arabische Liga riep het regime in Damascus op het leger binnen een termijn van twee weken terug te trekken uit de steden en met de opposanten aan tafel te gaan zitten. Assad beloofde aan de Liga het geweld te beëindigen.

De scepsis over die belofte – en de relevantie van de Arabische Liga in dit conflict – is terecht gebleken, want Assad heeft de aanvallen op demonstranten gewoon verder gezet. Vooral in Homs, waar de oppositie erg sterk staat, werd volgens de tegenstanders van het regime veel geweld gebruikt.

Volgens een activist zijn sinds zondag in Homs 23 demonstranten om het leven gebracht. Voedsel, water en elektriciteit zijn erg schaars in de stad. Op internet verklaart de oppositie dan ook dat het gaat om een rampgebied.

Crisisvergadering

De Arabische Liga heeft aangekondigd dat ze een crisisvergadering zal organiseren wegens het aanhoudende geweld in het land. Op 12 november zullen de ministers van Buitenlandse Zaken samenkomen in Caïro. De vertegenwoordiger van de Syrische regering heeft die beslissing al fel bekritiseerd. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content