Syrië gestart met vernietiging chemisch wapenarsenaal

Manifestanten in New York tijdens een protestactie een jaar na de dodelijke chemische aanvallen in Syrië. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Syrië is gestart met de vernietiging van ondergrondse bunkers en hangaars gebruikt voor de productie en opslag van chemische wapens. Het land was daartoe verplicht als lid van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, maar stelde het proces herhaaldelijk uit.

Syrië is – met grote vertraging – gestart met de vernietiging van een tiental ondergrondse bunkers en hangaars gebruikt voor de productie en opslag van chemische wapens. Dat hebben diplomatieke bronnen aan persagentschap Reuters gemeld.

Die bronnen wensen anoniem te blijven, aangezien het nieuws nog niet officieel bevestigd werd. Een update van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OVCW) aan buitenlandse overheden over de vernietiging van de faciliteiten in Syrië zou woensdag volgen, achter gesloten deuren in Den Haag waar de Organisatie gevestigd is.

‘Goed nieuws’

De werken aan de eerste tunnel begonnen volgens het persagentschap 24 december 2014, maar werden uitgesteld door de winterstormen die het land teisteren. De site zal afgesloten worden met betonnen muren tegen het einde van januari, aldus een bron in Den Haag tegen Reuters. De technische details over hoe de hangaars uiteindelijk met explosieven vernietigd zullen worden, moeten nog besproken worden door experten van de OVCW.

Eigenlijk is Damascus enkele maanden te laat met de vernietiging van de productie- en opslagsites. Maar, ‘de werken zijn eindelijk begonnen, wat goed nieuws is’, zegt een andere bron tegen Reuters. ‘Er waren wat technische problemen en het slechte weer heeft het proces vertraagd.’

Het uitstel leidde tot protest uit Washington in december toen de Amerikaanse vertegenwoordiger van de OVCW, Bob Mikulak, Syrië opriep het proces te versnellen onder strenge externe controle.

Chemische wapens achtergehouden?

Syrië sloot zich bij de Organisatie aan nadat een aanval met saringas op 21 augustus 2013 aan meer dan 1.000 mensen in Ghouta, Damascus het leven kostte. De Verenigde Staten – die de schuld legden bij de Syrische president Bashar al-Assad – dreigden destijds met een militaire interventie . De overheid en de rebellen beschuldigden elkaar van de dodelijke aanslag, maar ook nadat het land zich bij de OVCW aansloot, liet Assad na de verantwoordelijkheid ervoor op te nemen.

Door zich bij de OVCW aan te sluiten, stemde Syrië in met de vernietiging van de chemische stock. In 2014 gaf het land zo’n 1.300 ton aan toxische middelen af, maar westerse overheden vermoedden dat Syrië een deel van het chemisch wapenarsenaal achterhield.

Het land zou volgens westerse diplomaten geen documentatie hebben kunnen voorleggen over het chemische wapenprogramma, dat tijdens decennia werd opgebouwd en massale hoeveelheden toxische middelen voortbracht voor oorlogsvoering. Dat bericht Reuters.

Militaire campagne

Ondertussen onderzoekt een missie van de OVCW nog het gebruik van chlorinebommen in Syrische dorpen, dat tientallen mensen gedood of verwond heeft en een schending van het Verdrag Chemische Wapens en de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Syrië is.

De aansluiting van Syrië bij de Organisatie, liet de Amerikaanse president Barack Obama in elk geval de militaire actie tegen het land opbergen. Voor even maar, zo bleek later toen de VS toch een militaire campagne startte in Syrië, tegen stellingen van Islamitische Staat (IS), met de stilzwijgende toestemming van Assad.

De Syrische burgeroorlog heeft het land al sinds maart 2011 in zijn greep en kostte aan meer dan 200.000 mensen het leven. Miljoenen andere burgers zijn ontheemd of op de vlucht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content