Studenten botsen met politie in Hongkong

Actievoerders rusten uit na een confrontatie met de politie in Hongkong. © AFP

Duizenden mensen blokkeren de toegang tot het zakendistrict van Hong Kong. De actievoerders protesteren tegen de inmenging van Peking in de geplande verkiezingen.

De hele nacht waren er in de stad confrontaties tussen demonstranten en de politie. Die zette traangas in en gebruikte geweld om de actievoerders uit elkaar te drijven. Volgens de Britse openbare omroep BBC verhinderen de demonstranten de toegang tot het zakendistrict van de stag. Bevelen van de politie om de protesten te stoppen, leggen ze naast zich neer.

Meer democratie

Tijdens de protesten werden tientallen mensen, onder wie veel studenten, opgepakt en raakten ook heel wat burgers en politieagenten gewond. Het studentenprotest is een reactie op de weigering van Peking om bij de eerste rechtstreekse verkiezingen in 2017 toe te laten dat kandidaten kunnen worden voorgedragen. Op die manier zouden enkel kandidaten die Peking gunstig gezind zijn, aan de verkiezingen kunnen deelnemen. De studenten eisen meer democratie en het ontslag van regeringschef Leung Chun-Ying.

De voormalige Britse kroonkolonie, die in 1997 aan China werd teruggegeven, wordt als speciale administratieve regio momenteel autonoom bestuurd volgens het principe ‘Eén land, twee systemen’. De studenten eisen meer democratie.

Verkeershinder

De voorbije dagen werd er al gestaakt in de scholen, maar vrijdag escaleerde de situatie. De protesten zorgen voor verkeershinder en verstoren de economische activiteiten in de stad. Zo maakte de beurs in Hongkong bij opening een duik van 1,18% als gevolg van de protesten.

‘China blokkeert Instagram’

Volgens verschillende bronnen is de populaire fotodeeldienst Instagram geblokkeerd in China. Onder de hashtag #OccupyCentral delen de demonstranten foto’s van het protest.De Chinese autoriteiten zouden daarom de toegang tot de fotodienst vanuit China geblokkeerd hebben, schrijft de verslaggever van The New York Times in Hongkong. Ook op Weibo, een Chinese sociaalnetwerksite, worden de hashtag en berichten over de protesten in Hongkong gecensureerd.

Het is niet de eerste keer dat Peking boodschappen censureert die krtitisch zijn voor het beleid.(Belga / JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content