Internationaal Strafhof verwijst schadevergoeding oorlogsslachtoffers Congo terug

Congolese militieleider Bosco Ntaganda tijdens zijn proces op het Internationaal Strafhof in Den Haag (7/9/2022). © Getty

Rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) hebben in beroep het recordbedrag aan schadevergoeding voor slachtoffers van de Congolese militieleider Bosco Ntaganda terugverwezen voor herziening. De redenen zijn een gebrek aan onderbouwing en fouten.

De lagere ICC-instantie had herstelbetalingen toegekend van in totaal 30 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) aan onder anderen kindsoldaten. Volgens de beroepskamer is echter onduidelijk hoe dat bedrag is berekend en welke oorlogsslachtoffers ervoor in aanmerking komen en waarom.

Ntaganda werd in Den Haag veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in Congo. In beroep werd dat vonnis bekrachtigd. Zijn proces begon in 2015, twee jaar nadat hij zich had aangegeven bij de Amerikaanse ambassade in Rwanda.

Ntaganda stond in 2002 en 2003 aan het hoofd van een gewapende groepering in de grondstoffenrijke provincie Ituri, waar andere rebellen werden verdreven. Er vonden moordpartijen en verkrachtingen plaats. In het conflict vielen honderden burgerdoden en sloegen vele duizenden mensen op de vlucht.

Partner Content