Stopt Europa nog dit jaar met import van Russische olie?

Olieraffinaderij van het Russische Gazprom. © Belga Image

De Europese Commissie wil de import van Russische olie dit jaar geleidelijk uitbannen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Ook zou Brussel meer banken in Rusland en Wit-Rusland willen uitsluiten van het internationale banksysteem SWIFT.

Het gaat om weer een nieuwe ronde van sancties tegen Rusland, nu het land niet inbindt maar de oorlog tegen Oekraïne eerder lijkt te verhevigen. De precieze voorstellen moeten nog ingediend worden en wijzigen mogelijk dus nog wat. Daarna moeten de lidstaten het erover eens worden. Volgens de bronnen zou een besluit hierover volgende week al genomen kunnen worden als er weer overleg is tussen vertegenwoordigers van de lidstaten.

Tot enkele dagen geleden leek een spoedig olie-embargo ondenkbaar, ook al groeit in de EU het ongemak zolang miljarden euro’s naar de Russische oorlogskas blijven vloeien. Zwaargewicht Duitsland wilde niet weten van een boycot omdat zo’n sanctie de Duitse economie te hard zou raken. Maar afgelopen week werd de draai ingezet. Berlijn maakte duidelijk dat Duitsland bij nader inzien toch al heel binnenkort zonder Russische olie zou kunnen.

Ook Hongarije, dat Rusland van alle EU-landen het minst hard aanvalt en sancties tegen olie en gas eerder nog taboe verklaarde, klinkt inmiddels minder geharnast. Voor sancties is de steun van alle lidstaten nodig. Bij alle zware sancties die de EU sinds de Russische invasie tegen Rusland heeft genomen heeft Hongarije nog geen enkele keer voor een ramkoers gekozen.

De Europese Commissie zou verder voorstellen onder meer Sberbank uit SWIFT te gooien. Sberbank is Ruslands grootste bank en speelt ook een rol in de energiehandel. De voor de import van gas cruciale Gazprombank zou nog buiten schot blijven.

Partner Content