Stevens: ‘In een Europees Parlement moeten open, democratische debatten worden gevoerd’

Helga Stevens © BELGA

Helga Stevens (N-VA) heeft haar kandidatuur voor het voorzitterschap van het Europees Parlement voorgesteld. Ze wil de kandidaat van alle parlementsleden zijn, klinkt het.

N-VA-europarlementslid Helga Stevens heeft woensdag het manifest voorgesteld waarmee ze haar collega’s hoopt te overtuigen in de strijd om het voorzitterschap van het Europees Parlement. Stevens is lid van de kleine fractie Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) en maakt bijgevolg weinig kans op de voorzittersstoel. Naar eigen zeggen wil ze de kandidaat van alle 750 parlementsleden zijn, dus ook – en vooral – van hen ‘die zich in de steek gelaten voelen door de grote coalitie’ van de conservatieve EVP of de sociaaldemocratische S&D, die al 2,5 jaar standhoudt.

‘In het parlement zouden open, democratische debatten moeten worden gevoerd waar meerderheden worden gevormd op basis van argumenten, niet op basis van een politieke koehandel die in het geheim bedisseld wordt’, schrijft Stevens in haar verkiezingsmanifest. Ze zegt op die manier ook het vertrouwen in het Europees Parlement te willen herstellen.

Belangrijk is dat de coalitie tussen EVP en S&D op springen staat. Gianni Pittella, kandidaat voor S&D, zoekt expliciet de confrontatie met de EVP en haar kandidaat Antonio Tajani op. Tajani, ex-eurocommissaris, is controversieel, omdat hij geweten zou hebben van dieselgate, het gesjoemel van Volkswagen over de uitstoot van hun wagens.

In die toestand kunnen de ‘derde honden’ die zich aandienen interessant worden. Daarbij zitten twee Belgen. Naast Stevens is dat Guy Verhofstadt, voorzitter van de liberale ALDE-fractie. Over zijn kandidatuur rijzen er vragen. Hij wil vooral een mooi resultaat onderhandelen voor zijn partij, klinkt het bij een liberale bron in De Morgen. Als het nuttig is voor de fractie om het voorzitterschap op te nemen, zal hij dat doen.

De voorzitter van het parlement wordt op 17 januari verkozen. Het is nog niet duidelijk of de verschillende fracties een consensuskandidaat gaan zoeken of als het tot een open stemming wordt.

Partner Content