Starbucks vraagt klanten geweer thuis te laten

Vuurwapen © Reuters

De Amerikaanse koffieketen Starbucks roept zijn klanten op om voortaan hun vuurwapens thuis te laten wanneer ze een koffie komen drinken.

De opvallende oproep van de Amerikaanse koffieketen Starbucks om vuurwapens voortaan thuis te laten, staat in een open brief van Starbucks-topman Howard Schultz.

“Vandaag vragen we eerbiedig dat klanten niet langer vuurwapens meenemen naar onze winkels of op onze terrassen, ook niet in staten waar wapens vrij gedragen mogen worden”, zo staat in de open brief van Schultz.

Starbucks nam tot nu toe geen positie in tegenover wapendracht en volgde de lokale wetgeving, maar werd de voorbije maanden ongewild mee in het debat getrokken. “Voorstanders van wapendracht hebben onze winkels gebruikt als politiek podium voor media-evenementen onder de misleidende titel ‘Starbucks Appreciation Days’, waarmee Starbucks wordt geportretteerd als een kampioen van vrije wapendracht”, klinkt het.

Verzoek, geen verbod

“We willen dergelijke acties niet in onze winkels, ook niet die van tegenstanders van wapendracht.” De topman benadrukt dat het om een verzoek gaat en geen verbod. Hij roept wapendragers op “om te respecteren dat de Starbucks-winkels plaatsen zijn om mensen een ontspannen en comfortabel gevoel te bezorgen. De aanwezigheid van wapens maakt veel van onze klanten van streek.”

Geen sterk controlesysteem

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een dag na het schietincident op de marinebasis in Washington nog maar eens gepleit voor strengere regels voor wapenbezit. De Amerikaanse president zei dat mensen die wapens kopen strenger moeten gecontroleerd worden.

“Het feit dat we geen sterk controlesysteem hebben, maakt ons kwetsbaar voor dit soort van schietincidenten”, aldus Obama tijdens een tv-interview.

Obama: ‘Schietpartijen mogen geen ritueel worden’

“Ik maak me zorgen dat het een soort ritueel wordt dat we elke drie tot vier maanden zulke incidenten krijgen. Zo’n ritueel, onze uitingen van afschuw voor zo’n daad en onze sympathie voor de families van de slachtoffer, vindt plaats in het licht van het verlies van levens.”

En toch zijn we niet bereid om sommige fundamentele acties te ondernemen die een verschil kunnen maken, aldus de Amerikaanse president. Volgens Obama heeft hij alles gedaan wat hij kon om het wapengeweld in te dijken en is het nu aan het Congres om iets te ondernemen.(Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content