Stadje in Mississippi moet rassenscheiding in onderwijs beëindigen – na 60 jaar verzet

Veteranen uit de tweede wereldoorlog Ellis Dean en William Dickerson tijdens een reunie in 2008 - toen werd de 60ste verjaardag van de integratie van het leger herdacht © BELGAIMAGE

Een Amerikaanse federale rechtbank heeft de schoolautoriteiten van Cleveland in de staat Mississippi opgelegd haar secundaire scholen te fusioneren en dus een einde te maken aan de rassenscheiding.

De rechterlijke beslissing, die vrijdag viel, maar pas maandag bekendgemaakt werd, maakt een einde aan een juridische strijd van 50 jaar in de stad Cleveland, waar de overgrote meerderheid van de blanke en zwarte studenten apart naar school gaan. De Amerikaanse minister van Justitie toonde zich tevreden met de uitspraak.

In het arrest van 96 pagina’s van vrijdag had de rechtbank het over een decennialange achterstand die de schoolautoriteiten van Cleveland hebben op het vlak van het bewerkstelligen van de desegregatie in het middelbaar onderwijs. Rechter Debra Brown achtte de twee alternatieve schoolprojecten die de stad voorstelde ongrondwettelijk, en koos uiteindelijk voor het door de Amerikaanse regering voorgestelde systeem. Dat voorziet in een fusie tussen de colleges en de lycea van Cleveland, en maakt zo een einde aan de scheiding van de twee rassen. hun

“De vertraging in desegregatie heeft generaties van studenten hun grondwettelijk recht op geïntegreerd onderwijs ontnomen”, aldus de rechter in haar vonnis. Ze schreef ook dat ‘gescheiden maar gelijk’ niet werkt.

3.700 leerlingen

In het historische arrest “Brown v. Board of Education” van 17 mei 1954 bestempelde het Amerikaanse Hooggerechtshof de rassenscheiding in publieke scholen als ongrondwettelijk. “Zes decennia later, herinnert deze beslissing de districten eraan dat het niet tegemoet komen aan de verplichtingen van desegregatie onaanvaardbaar en ongrondwettelijk is”, zo reageerde Vanita Gupta, die zich het Amerikaanse ministerie van Justitie bezighoudt met burgerrechten.

Cleveland heeft 12.000 inwoners, en 3.700 scholieren. Tweederden van de leerlingen zijn zwart.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content