Stadionspeech Obama gaat niet door

© Reuters

Barack Obama zal de Democratische Conventie dan toch niet toespreken in een American football-stadion. Het weer wil niet mee, zeggen de Democraten. Velen geloven daar niks van.

Gepland was dat VS-president Barack Obama de Democratische presidentiële nominatie zou aanvaarden met een toespraak in het 73.000 plaatsen grote Bank of America-stadion in Charlotte, North Carolina, de thuishaven van de Carolina Panthers uit het American football.

Dat gaat niet door, werd op het laatste moment beslist. De Democraten vrezen dat extreem weer hen zou dwingen om het stadion te evacueren tijdens de festiviteiten, zei Obama’s woordvoerster Jen Psaki aan The New York Times.

In plaats daarvan zal Obama nu spreken in de basketbalarena waar ook de rest van de Conventie plaatsvindt. Die heeft nog geen twintigduizend zitjes. “We zijn allemaal ontgoocheld”, zei Psaki. “Dit is geen beslissing die we graag nemen.”

Opklaring

Heftig onweer en blikseminslagen zijn niet ongewoon in North Carolina in september. Maar, merkwaardig: meteorologen stelden dat de vooruitzichten de laatste dagen net opklaarden. “De weersituatie is marginaal verbeterd naarmate we dichter bij donderdagavond kwamen”, zei Brad Panovich, de weerman van de lokale televisiestation WCNC aan de website Politico.

Vermoed wordt dan ook dat het weer niet meer dan een excuus is. De Democraten zouden het stadion simpelweg niet vol krijgen en een afgang voor de televisiecamera’s willen vermijden.

‘Ze hebben niet genoeg volk’

De Democraten ontkennen dat. Zij stellen dat ze en wachtlijst hadden met 19.000 namen van mensen die er niet meer in konden. Maar bij de Republikeinen is het leedvermaak niet van de lucht. “Het enthousiasme voor president Obama is zo laag dat hij gedwongen wordt om zijn conventie-evenementen bij te snoeien”, zei hun partijwoordvoerder Matt Connelly aan Politico.

Ook Rush Limbaugh, de paus van de rechtse talkradio, kon zijn pret niet op. “Ze hebben gewoon niet genoeg volk”, zei hij op zijn programma. “Het is komisch. Het is niet alsof ze geen bussen ter beschikking hebben. Ze vinden geen mensen om die bussen te vullen. Er willen niet genoeg mensen gaan. Zo simpel is dat.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content