Staakt-het-vuren tussen Israël en Palestijnen na dagen van raketaanvallen

Feest in Gaza na het staakt-het-vuren. © Reuters

Zaterdagavond zou in Israël en de Palestijnse gebieden een staakt-het-vuren ingaan vanaf 22 uur lokale tijd (21 uur Belgische tijd, red.). Dat werd niet onmiddellijk en algemeen gerespecteerd, maar in Gaza werd wel gevierd.

De wapenstilstand werd eerder op de dag onderhandeld door bemiddelaar Egypte. De voorbije vijf dagen voerde Israël luchtaanvallen uit op de Gazastrook, terwijl er van daaruit raketten werden afgevuurd richting Israël. Zo’n 35 mensen verloren het leven, waarvan de overgrote meerderheid (34) Palestijnen.

Het staakt-het-vuren moest om 22 uur ingaan, maar volgens het Israëlische leger werden omstreeks 23 uur nog twee raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook. Niemand raakte daarbij gewond. Het Israëlische leger antwoordde met nieuwe luchtaanvallen. De Israëlische regering heeft niet formeel bevestigd dat ze akkoord gaat met het voorstel van Egypte. 

Later op de avond zou de toestand wel wat zijn gekalmeerd, en kwamen de Palestijnen in de Gazastrook weer op straat. De voorbije dagen waren die nog verlaten.

Sinds vijf dagen vuurden Palestijnse militanten en Israël raketten op elkaar af. Israël beweerde vrijdag dat vanuit Gaza sinds woensdag meer dan zeshonderd raketten zijn afgeschoten, waarvan bijna tweehonderd werden onderschept.

Partner Content