Springt de vonk over naar Syrië?

© EPA

Via Facebook wordt opgeroepen om dit weekend te manifesteren tegen het bewind van president Bashar Al-Assad.

Het revolutionaire vuur, dat in Tunesië ontstond en al is overgesprongen naar Algerije, Egypte, Jemen, Jordanië en Sudan, is mogelijk onderweg naar Syrië. Via Facebook wordt opgeroepen om dit weekend te manifesteren tegen het bewind van president Bashar Al-Assad.

Oppositiebewegingen willen massabetogingen op de been brengen in de hoofdstad Damascus, Aleppo en andere steden, meldt CNN. Ze eisen een betere levensstandaard, verbeteringen op het gebied van mensenrechten en economische hervormingen.

Hoeveel mensen aan de oproep gehoor zullen geven, is nog onduidelijk. Onlangs maakte Assad zich nog sterk dat zijn land immuun is voor protesten zoals die in Tunesië en Egypte.

Greep
Syrië zit stevig in de greep van het regime, dat met een half dozijn geheime diensten, tienduizenden verklikkers en een leger van meer dan 300.000 man sinds 1971 zijn heerschappij verzekert. Hafez Al-Assad, de vader van de huidige president, kwam toen met een putsch aan de macht.

In 2000, bij het aantreden van Al-Assad junior was er heel even hoop op een voorzichtige opening. Maar de lente in Damascus was van korte duur. Van meningsvrijheid is geen sprake, het internet wordt gecensureerd. Wie kritiek heeft, belandt in het cachot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content