Springstof gevonden op plek waar paus verwacht wordt

© Reuters

Paus Franciscus bezoekt Rio De Janeiro voor de Wereldjongerendagen. De Braziliaanse politie kon net voor zijn aankomst een springstoflading onschadelijk maken die verstopt was in een bedevaartsoord.

De Braziliaanse politie heeft een springstoflading onschadelijk kunnen maken die verstopt was in een bedevaartsoord, waar de paus later zijn opwachting zou maken in het kader van de Wereldjongerendagen.

Voor het overige is de kerkvader hartelijk ontvangen in het Zuid-Amerikaanse land.

“Hartelijke dank aan jullie en aan de autoriteiten voor de prachtige ontvangst in Rio”, tweette de paus. De paus benadrukte de rol van de jongeren als dragers van de hoop voor de wereld. De jeugd is het venster waarlangs de toekomst in de wereld binnentreedt, zei hij. “Ik ben gekomen om jongeren uit de hele wereld te ontmoeten, die door de open armen van Christus de Verlosser worden aangetrokken”.

Verkeerschaos

Enkele uren voor zijn aankomst had de politie een springlading ontdekt in het bedevaartsoord Aparecida in de deelstaat São Paulo. De bom werd vlakbij een kerk gevonden, in het toilet op een parking. Bomexperts konden het tuig onschadelijk maken. Volgens de politie liepen de bedevaarders op geen enkel ogenblik gevaar.

Meteen na zijn landing in Brazilië had de paus, die bekend staat om het omzeilen van het protocol, zich in een kleine auto laten rondrijden in het centrum van Rio. Dat leidde meteen tot een verkeerschaos, omdat honderden pausfans het autootje met de paus op de achterbank bestormden en omdat stilstaande bussen het verkeer lamlegden.

“Er was zelfs een moment dat de auto een verkeerde route volgde en zich vastreed”, zei woordvoerder Frederico Lombardi van het Vaticaan. “Dat was een moeilijk moment, maar de paus zag wel meteen hoe enthousiast de mensen zijn.”

‘Ontvangen als een popster’

Volgens Lombardi had de kerkvorst genoten van de geestdrift; hij had gelachen en op geen enkel moment angst gevoeld. “Zelfs God kan de paus niet redden uit de klauwen van het
waanzinnige verkeer in Rio, uit de urbanistische miskleunen van de stadsplanners of uit de fratsen van de politie, die de auto van de paus de verkeerde route opstuurde”, schreef de krant O Globo.

Aan de kathedraal aangekomen stapte de paus over in een open wagen en werd in triomf rondgereden, bejubeld door tienduizenden mensen langs de straten. “Ontvangen als een popster”, titelde de krant Extra. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content