Speelde Hayat Boumeddiene toch sleutelrol bij aanslagen in Frankrijk?

Hayat Boumeddiene en Amedy Coulibaly © BELGA

Het lijkt er steeds meer op dat Hayat Boumeddiene (26), die vlak voor de aanslagen van begin januari in Frankrijk naar Syrië reisde, wel degelijk een sleutelrol heeft gespeeld in de voorbereiding van de terreur.

Hayat Boumeddiene is de vrouw van de gedode terrorist Amedy Coulibaly, de verdachte van de schietpartij in Montrouge op 8 januari en de dader van de gijzeling in een Joodse supermarkt in Vincennes een dag later. Op het moment van die feiten bevond Boumeddiene zich niet in Frankrijk: het is bevestigd dat ze op 8 januari van Turkije naar Syrië ging, waar ze zich wellicht heeft aangesloten bij de Islamitische Staat (IS). Ze was Turkije binnengekomen vanuit Madrid op 2 januari, vijf dagen dus voor de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo door de broers Chérif en Saïd Kouachi – het begin van de drie dagen terreur in Parijs.

Hayat Boumeddiene op camerabeelden in de luchthaven in Istanboel.
Hayat Boumeddiene op camerabeelden in de luchthaven in Istanboel.© BELGA

Sleutelrol

Het is dan ook niet helemaal duidelijk hoe groot de betrokkenheid van Boumeddiene is bij de aanslagen die aan 17 mensen het leven kostten. Volgens bronnen van The Washington Post gaan de Franse autoriteiten er echter steeds meer vanuit dat de jonge Française een sleutelrol heeft gespeeld bij de voorbereiding ervan. De krant schrijft dat ze een cruciaal doelwit wordt voor de speurders omdat ze details kende van de planning.

Intussen is bekend dat Boumeddiene in 2014 meer dan 500 telefoongesprekken had met de vrouw van Chérif Kouachi. Na de aanslagen vonden speurders in haar woning een kopie van een jihadistische tekst geschreven door de in België veroordeelde Malika el-Aroud.

Veelgezocht

Terwijl Boumeddiene voor de aanslagen niet werd beschouwd als een groot gevaar, gaan de autoriteiten er nu vanuit dat ze de drijvende kracht achter haar man Coulibaly was.

‘Boumeddiene staat op de lijst van meestgezochte personen van alle inlichtingendiensten in Europa,’ citeert The Washington Post een bron binnen een Europese geheime dienst. ‘Ze kan licht op het netwerk werpen’.

Vrouwen

Ook willen de speuders volgens de Amerikaanse krant achterhalen hoe Boumeddiene zo radicaliseerde, omdat ze geloven dat vrouwen steeds meer betrokken zijn bij de voorbereiding van terreuraanslagen.

Onlangs meldde de in Londen gevestigde denktank Institute for Strategic Dialogue dat zowat 550 van de naar schatting 3.000 mensen die vanuit het westen naar Irak en Syrië zijn getrokken om zich aan te sluiten bij IS, vrouwen zijn. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content