Spanningen tussen Congolese regering en M23 na executie rebellen

Congolese soldaten in de regio Rushuru, die voorheen door M23 gecontroleerd werd. © REUTERS

De Congolese regering heeft de executie gevorderd van ongeveer 100 ex-rebellen van de beweging M23. Het vredesakkoord dat amnestie voorzag voor de rebellen komt zo onder druk te staan.

De Congolese regering heeft de executie gevorderd van ongeveer honderd ex-rebellen van de beweging M23, die tijdens het conflict in 2012-2013 gevangen genomen werden. Dat zegt een leider van de rebellengroepering.

De beschuldiging dreigt het vredesakkoord dat vorig jaar ondertekend werd, te ondermijnen. De rebellen gaan de voorwaarden van die deal nu namelijk niet implementeren, zo zeggen ze.

Volgens Bertrand Bisiimwa werden de rebellen in juli en augustus in de gevangenis geëxecuteerd, en is dat proces nog aan de gang. Sommige geëxecuteerden leidden militaire eenheden in Goma en andere oostelijke steden, zo zei Bisiimwa, die zelf in de Oegandese hoofdstad Kampala verblijft. Een woordvoerder van het Congolese leger weigerde alle commentaar.

Eind 2013 versloeg het Congolese leger M23. Er werd een vredesakkoord ondertekend dat onder meer amnestie voorzag voor de rebellen. Volgens waarnemers kunnen de beschuldigingen nieuw geweld uitlokken tussen M23-rebellen en het leger van president Joseph Kabila. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content