Spaanse premier wijst nieuwe poging tot Catalaanse onafhankelijkheid af

© Reuters

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft woensdag een nieuwe opzienbare poging tot onafhankelijkheid van Catalonië scherp op de korrel genomen. De Catalaanse regering zal op 1 oktober een onafhankelijkheidsreferendum organiseren.

‘De autoritaire waanvoorstellingen’ van de Catalanen zullen nooit de ‘sereniteit en de balans van onze democratische staat kunnen overstijgen’, zei de leider van de conservatieve regeringMariano Rajoy in Madrid.

De in Catalonië regerende partijen hebben dinsdag in het regionale parlement in Barcelona een wetsontwerp voor een voor 1 oktober gepland referendum over onafhankelijkheid van hun regio ingediend. Zo het ‘ja’ het haalt zal Catalonië zich binnen de twee dagen daarna afscheuren van Spanje.

Naar verwachting zullen de separatistische partijen, die in het parlement in Barcelona een meerderheid hebben, de wet in augustus doordrukken. De vraag zal luiden: ‘Wilt u dat Catalonië een onafhankelijke staat in de vorm van een republiek wordt?’.

Rajoy heeft meermaals gezegd dat afscheiding van de economisch sterkste regio van Spanje onder geen enkel beding wordt toegelaten. Ook het Spaanse Hooggerechtshof sloot een afscheuring uit. Het Catalaanse ontwerp zegt dat een via referendum aangenomen wet een ‘hogere rang’ heeft dan alle andere bestaande wetten.

Partner Content