Spaans Grondwettelijk Hof schort Catalaans referendum op

© AFP

Het Spaanse Grondwettelijk Hof heeft zoals verwacht het voor 9 november geplande referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid opgeschort.

In een speciale zitting heeft het Hof de klacht die de regering in Madrid eerder op de dag had ingediend, unaniem ontvankelijk verklaard. In afwachting van een beslissing ten gronde van het Hof kan er geen referendum plaatsvinden. De rechters hebben tot vijf maanden de tijd.

Voor die beslissing had de Catalaanse regering nog eens laten weten koste wat het kost de volksraadpleging te willen organiseren. De regering van een van de rijkste Spaanse regio’s was al begonnen met de voorbereidingen ervan.

Madrid is tegen

De regering in Madrid is tegen het referendum en voert als reden aan dat volgens de grondwet enkel de Spaanse centrale staat volksraadplegingen mag laten houden.

De conservatieve premier Mariano Rajoy toonde zich tegelijkertijd bereid tot een dialoog met de Catalanen. ‘Er is nog tijd om de koers te corrigeren’, zei hij. ‘Ik sta open voor alle initiatieven zolang ze binnen de wet blijven’. De oppositie van socialisten steunt de handelwijze van de regering. De Catalaanse regeringsleider Artur Mas had er echter op gewezen dat het resultaat van de stemming niet juridisch bindend zou zijn. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content