Soedanees leger en protestleiders bereiken akkoord over grondwettelijke verklaring

Protest voor het legerhoofdkwartier in de Soedanese hoofdstad Khartoem. © AFP

De militaire raad die aan de macht is in Soedan en de leiders van de protestbeweging zijn tot een akkoord gekomen over een grondwettelijke verklaring.

Dat heeft de bemiddelaar van de Afrikaanse Unie, Mohamed El Hacen Lebatt, zaterdag aangekondigd.

‘De twee delegaties waren het volledig eens met de grondwettelijke verklaring’, verklaarde de bemiddelaar aan de pers, na twee dagen van onderhandelingen. Het akkoord zal worden getekend tijdens een officiële ceremonie. Details zullen de komende dagen duidelijk worden.

In juli was er al een akkoord ondertekend tussen militairen en oppositie. Dat was een eerste stap naar een een burgerlijke regering. De Soedanezen eisen zo’n regering al bijna zeven maanden. Zo voorziet het akkoord in een ‘soevereine raad’, een transitieorgaan dat belast is met de transitie gedurende ongeveer drie jaar. Die raad, die gebaseerd is op het principe van de machtsdeling, zal bestaan uit vijf militairen en zes burgers. Vijf burgers komen uit de Alliantie voor Vrijheid en Verandering, de motor van de protestbeweging.

In Soedan vinden sinds december ongeziene volksprotesten plaats. Die leidden in april tot de val van president Omar al-Bashir. Sindsdien kibbelden het militair bestuur en de oppositie over de vorming van een overgangsregering, maar de gesprekken daarover vorderden maar zeer moeizaam. Op 3 juni kwam het tot een bloedige repressie van een vreedzame sit-in voor het hoofdkwartier van het leger in Khartoem. Daarbij vielen tientallen doden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content